• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Lipovljanski park prigodno je ukrašen Velikom pisanicom i zečevima, s ljudskim osobinama

         Od srijede, 17. travnja lipovljanski park ponovo je prigodno uređen velikom pisanicom i zečevima, tradicionalnim simbolima nadolazećeg Uskrsa. Proći kroz park svakom je šetaču i namjerniku vrlo zanimljivo, a za to su se pobrinule vrijedne lipovljanske udruge.

Veliku pisanicu tradicionalno postavlja Udruga umirovljenika općine Lipovljani, a uz nju, prave pisanice u gnijezdima, pomogle su izradili članice ‘Karpata’. Zečeve s ljudskim osobinama, izradile su, i u parku složile priču, članice ‘Hrvatskog srca’ općine Lipovljani.

Velika pisanica tradicionalno je lijepa, a postavlja se na istom mjestu u srcu parka. Uz zečeve i koke, tu su i pisanice koje su rađene na tradicijski način bojanja jaja pred Uskrs, što cijelom ‘gnijezdu’ daje posebnu vrijednost. Na postavljanju Velike pisanice istaknuli su se muški članovi Udruge umirovljenika, a na njenom uređenju i ukrašavanju veći broj članice udruge.

Zečevi s ljudskim osobinama, ove godine prikazuju zanimljive gegove iz naše današnjice. Nose ljudsku odjeću pa se mogu prepoznati kad idu ‘u život’ ili na odmaranje, kako izgledamo kad smo na poslu, a kako kad se igramo ili zabavljamo. Ove godine, simbolično ili ne, kraj ulaza u zgradu Društvenog doma i općine Lipovljani, jedan zec se bacio na koljena i prosi zečicu…

Svoje tradicijske pisanice, članice ‘Hrvatskog srca’ povezale su i objesila na drvo, koje je, čim je ozelenjelo, eto odmah i urodilo – pisanicama.

Uglavnom, vrlo atraktivno, zanimljivo i za svaku pohvalu članovima udruga koji su uložili svoje vrijeme, da bi svima, koji će doći u crkvu i prošetati parkom, još više uljepšali blagdanske, uskršnje dane. Gegovi zečeva u lipovljanskom parku i Velika pisanica uz stotinjak malih, tradicionalnih pisanica, veliki su mamac i za turistički posjet Lipovljanima.

Damir SMETKO

[ngg src=”galleries” ids=”119″ display=”basic_thumbnail”]
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content