• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

LIPOVLJANSKA DOBRODOŠLICA 21, KONJANIČKOM MARATONU

Jutros je iz moslavačkog sela Volodera krenuo, a u Kutini svečano ispraćeni 21. konjanički maraton arapskih konja. Pokrovitelj mu je Grad Popovača.  Ovogodišnje četverodnevno jahanje u 250 km posvećeno je 3. “kutinskoj” bojni 125. domobranske pukovnije Novska. Ona je u “Oluji” sudjelovala u oslobađanju jasenovačkog područja (prekosavska sela)  do granice na Uni i Hrvatske  Dubice 

U odnosu na dosadašnje maratone  sedmero odvažnih konjanika prati nezapamćena vrućina, ali neobična srdačna dobrodošlica. Doslovce, ona ih ohrabruje za ostvarenje planiranih dionica. To se osobito osjetilo u Lipvljanima. U to  najzapadnije slavonsko  općinsko središte konjanici  su ujahali  nakon  kilometara uz rijeku Ilovu i Pakru.  

Zatekli su se tu  u podne  poslije mise za domovinu u župnoj crkvi sv. Josipa. Jednako su im prijali hladovina stoljetnog  parka i pljesak okupljenih Lipovljanaca. Među njima  u suglasju  skladnog  životu ove općine mladi bili u hrvatskoj, slovačkoj, češkoj i ukrajinskoj nošnji. Iskrene riječi zahvale za  izniman napor  koji jahači čine s ponosom, uputio  im je  općinski načelnik Nikola Horvat.  Zahvalio je  što uz Domovinski rat  jašući moslavačkim i slavonskim krajem  promiču i priredbe koje okupljaju u zajedništvu,   a posebno  ovdašnje skorašnje Lipovljanske susrete (krajem kolovoza). I najmlađi koji su strpljivo čekali  došli su na svoje.

Susretljivošću konjanika našli su se u sedlu, a roditelji to dakako bilježili kamerom. Nakon višesatnog odmora pod lipovljanskim krošnjama,  konjanici su na putu  prema Staroj Subockoj kraj Novske.  Tu će nakon projahanih  60-ak kilomatara i noćiti.  Poseban svečani doček očekuje se sutra predvečer u Jasenovcu.

(Dragutin Pasarić)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content