• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

LIKOVNA KOLONIJA „LISTOPADSKE BOJE LIPOVLJANA“ OBOJALA OPEKE U KRALJEVOJ VELIKOJ

Likovna kolonija „Listopadske boje Lipovljana“, tradicionalno je održana na Opekama 07.listopada, mjestu prekrasne prirode okružene hrastovom šumom, na prostoru Šumarskog fakulteta Sveučilišta iz Zagreba koji je ujedno i pokrovitelj projekta, a uz potporu Općine Lipovljani.

Na koloniji je sudjelovalo oko tridesetak amaterskih slikara: Ana i Jozo Pisković iz Sl.Broda,Marija Keser i Hrvojka Miočić iz Zagreba,Edina i Dragan Salić iz Siska, Snježana i Božidar Delač, Marija Pukec Žigić, Zlata Benčec i Jelena Srednoselec iz Popovače.

Iz Kutine su sudjelovali Danijela Makoš Repaja i Borislav Tutić,te Vlatka Vidiček Dam.Iz Novske su pristigli Valentina Opić, Mirko Grgić, Zlatko Žagar i Vjekoslav Marenčić. Od članova likovne grupe SOL prisustvovali su Vesna Šepović,Ankica, Dubravko i njihova unučica Lucija Malleg, Jasna Mihalić, Nataša Tisaj, Ivana Kozina i Štefica Oljača.

Gledajući ostvarene slike, spomenuti amateri slikari, svojim talentom uvelike mogu konkurirati profesionalnom slikarstvu.

Prohladno lice jeseni koje sunce skriva iza hrastovih stabala na Opekama, i tek par, skoro neprimjetnih, kišnih kapi dali su dodatnu čar radovima ovih umjetničkih duša.

Njihova priča satkana je od palete boja i platna na štafelaju. Njihov mir nalazi se u djelima koja stvaraju i to se osjeti u svakom nastalom motivu.

Cijelu priču zaokružuje priroda svojim intrigantnim puteljcima punim inspirativnih priča koje su ovi amaterski slikari ovjekovječili kistom.

Na koloniji je sudjelovalo do sada najveći broj slikara, njih tridesetak, a nastali radovi bit će donirani Šumarskom fakultetu i Općini Lipovljani, dok će dio ostati u fundusu likovne grupe SOL za izložbe i predstavljanje njihovog rada.

Grupa SOL, slikari općine Lipovljani, na čelu sa Zdenkom Kokolek, bili su domaćini, ali i sudionici ovogodišnje likovne kolonije na koju su im došli mnogobrojni prijatelji i poštovatelji Lipovljana, Kraljeve Velike i Opeka.

Uz pokrovitelja Šumarskog fakulteta u Zagrebu, u realizaciji likovne kolonije pomogli su još i  Pekara Lipovljani te „Josipa“ obrt za proizvodnju i catering koji su uvelike pripomogli opskrbom slikarskog platna, hranom i pićem te posjetioce obradovali finim slasticama.

Ovogodišnju likovnu koloniju na Opekama obišli su Nikola Horvat, načelnik Općine Lipovljani i Tomislav Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća općine Lipovljani. Slikarima su se zahvalili za dolazak, pohvalili njihove radove i podržali ih u njihovom bavljenju likovnom umjetnošću.

Nakon gotovo petosatnog druženja likovne kolonije, radovi su privremeno bili izloženi na Opekama, a slikari amateri nastavili su se družiti uz zajednički ručak, koji je osigurao Šumarski fakultet. Nakon njega družili su se uz šetnju po prelijepoj hrastovoj šumi i njenim prvim naznakama jesenskih, listopadskih boja, u pronalaženju novih slikarskih motiva.

Martina Prochazka Kovačić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content