• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Križni put na Žalosni petak od Lipovljana do Jasenovca po hladnom i kišovitom vremenu

Križni put vjernika od Lipovljana do Jasenovca, što se svake godine na Žalosni petak održava u Novljanskom dekanatu Požeške biskupije, upriličen je ove godine 12. travnja. Više od sto vjernika krenulo je iz župne crkve, sv. Josipa u Lipovljanima prema župnoj crkvi Blažene Djevice Marije i sv. Nikole u Jasenovcu, gdje je u večernjim satima služena sveta misa, uz Dan obnove čišćenja pamćenja.

Na Križni put vjernike lipovljanske župe, ali i jasenovčanske i novljanskih župa, ispratio je Tomislav Pavlović, župnik u Lipovljanima. Prva postaja Križnog puta bila je u župnoj crkvi sv. Josipa, a druga postaja bila je u grkokatoličkoj župnoj crkvi sv. Ane. Nakon čitanja postaja Križnog puta, te upućenih molitava, vjernici su nastavili put  Nove Subocke i Brestače do Novske. Tamo su im se pridružili vjernici novljanskih župa i vjernici iz župe Rajić, pa su zajedno kroz Bročice hodočastili do Jasenovca.

U župnoj crkvi u Jasenovcu, na ‘Žalosni petak’ u večernjim satima održana je središnja proslava Dana obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika u Požeškoj biskupiji. Molitveno, pokorničko slavlje predvodio je Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, u zajedništvu s domaćim biskupom Antunom Škvorčevićem, đakovačko-osječkim nadbiskupom u miru Marinom Srakićem i srijemskim biskupom Đurom Gašparovićem, te dvadesetak svećenika, među kojima su bili i svećenici Novljanskog dekanata na čelu s dekanom Pejom Oršolićem.

Na slavlju je bio prisutan i pakračko-slavonski episkop Jovan Ćulibrk, s pratnjom. Misno slavlje izravno je prenosila i Hrvatska televizija.

Pozdravljajući sve okupljene, domaći biskup Antun Škvorčević rekao je da se na poticaj sv. Ivana Pavla II., utemeljitelja Požeške biskupije, želi molitvom i kajanjem, pokorom i žrtvom, spomenuti žrtava nasilja, progona i ubojstva nedužnih ljudi tijekom teškog 20. stoljeća u jasenovačkom i drugim logorima, pa sve do stradanja žrtava u Domovinskom ratu.

Na završetku misnog slavlja u Jasenovcu, biskup Antun Škvorčević zahvalio je svima za dolazak u jasenovačku crkvu, kako bi se pomolili Jasenovačkoj Majci, a posebno se zahvalio i svim hodočasnicima koji su hodočastili po hladnom i kišnom vremenu od Lipovljana do Jasenovca.

Damir SMETKO

[ngg src=”galleries” ids=”117″ display=”basic_thumbnail”]
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content