• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

KOMEMORACIJA POGINULIM BRANITELJIMA ODRŽANA NA TROKUTU

Izaslanstvo Općine Lipovljani prisustvovalo je komemoraciji poginulim hrvatskim braniteljima na novljanskom ratištu tijekom Domovinskog rata, koja je održana 29. listopada na Trokutu, uz županijsku cestu Novska -Lipik. Za sve poginule branitelje služena je sveta misa, a na podignute obeliske, odnosno spomen obilježja poginulim, položeni su vijenci i upaljene su svijeće uz znak sjećanja na njihovo junaštvo i žrtvu.

Uz nekadašnji motel na Trokutu, koji još uvijek razrušen svjedoči o teškim ratnim događajima u jesen 1991. godine, prisjećanje na sve poginule branitelje započelo je koncelebriranim misnim slavljem kojeg je vodio Antun Škvorčević, požeški biskup. Molilo se za sve poginule, a potom se umirovljeni general Rudi Stipčić, ratni zapovjednik  Operativne grupe Posavina prisjetio početka oslobodilačke akcije ‘Orkan’, jedne od prvih pobjedničkih akcija Hrvatske vojske.

Ona je u jesen 1991. godina pokazala snagu i volju hrvatskih branitelja za oslobađanjem okupiranih područja. Tom akcijom zaustavljen je napad moćnog 5. banjalučkog korpusa JNA i pobunjenih Srba na zapadnu Slavoniju i Hrvatsku, a ojačala je poziciju Hrvatske vojske. Pobjedonosna akcija doprinijela je i priznanju Hrvatske države i primanju u UN, u proljeće 1992. godine. Na zapadnoslavonskom ratištu, u Domovinskom ratu, poginulo je 314 branitelja, a zapovjedništvo Operativne grupe Posavina, kao i veći dio jedinica koje su sudjelovale u oslobađanju tog dijela novljanskog ratišta, bili su tada smješteni u Lipovljanima.

Stoga su Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani i Tomo Ljubojević, predsjednik Mjesnog odbora Lipovljani, zajedno s više od 20 izaslanstava položili vijenac i upalili svijeću svim poginulim braniteljima, kod spomen obilježja poginulima. Odana je tako počast svim poginulim braniteljima na Trokutu, uz 24. obljetnicu početka te akcije, a ovogodišnji organizator komemorativnog skupa bila je Sisačko-moslavačka županija.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content