• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

JAROSLAVA GALIK, PREDSJEDNICA FEDERACIJE RASELJENIH LEMAKA, POSJETILA UKRAJINCE U LIPOVLJANIMA

Jaroslava Galik, predsjednica Svjetske federacije raseljenih Lemaka (SFULO) iz Lyvova u Ukrajini, boravila je u Lipovljanima, u radnom i svečanom posjetu lipovljanskim Ukrajincima organiziranim u Kulturno-prosvjedno društvo ‘Karpati’. Osim susreta s mnogobrojnim Ukrajincima, u subotu, 6. listopada, prisustvovala je i tradicionalnoj ukrajinskoj manifestaciji ‘Večer ukrajinske pjesme i plesa’.

                Susret s Jaroslavom Galik, započeo je polaganjem vijenca na spomenik Tarasu Ševčenku, velikanu Ukrajine, ispred društvenih prostorija KPD ‘Karpati’, u dvorištu grkokatoličke župe u Lipovljanima. Potom je u društvenim prostorijama održano druženje i  razgovor s Jaroslavom Galik, koja je prvi puta boravila u Hrvatskoj, kao predsjednica Svjetske federacije raseljenih Lemaka, etničke skupine Ukrajinaca, raseljenih po svijetu, ne svojom voljom, već progonima vlasti bivšeg SSSR-a i Poljske.

                Jaroslava Galik, predstavila se prisutnim članovima ‘Karpata’ i njihovim gostima, naglasivši kako ih je došla upoznati s radom Svjetske federacije raseljenih Lemki, te saznati kako žive i koliko Lemaka i njihovih potomaka ima u Hrvatskoj. Želi da i oni budu organizirani u ovu organizaciju i da budu evidentirani, kao i njihovi preci, u knjigama o životu i sudbinama raseljenih Lemaka.

                Sa doseljavanjem Ukrajinaca u Lipovljane i Novu Subocku, koje je počelo prije 124. godine, a među kojima su prvi doseljenici bili baš iz Lemkivšćine i Galicije, sve prisutne, i cijenjenu gošću  Jaroslavu Galik, upoznao je Ivan Semenjuk, predsjednik društva ‘Karpati’. O doseljavanju Ukrajinaca u Hrvatsku i bivšu državu Jugoslaviju još su govorili Mihajlo Semenjuk, predsjednik Ukrajinske zajednice u Hrvatskoj, u koju je udruženo 10 društava Ukrajinaca iz Hrvatske, te Bogdan Vislavski, član SFULO-a.

                Zahvalu za dolazak u Lipovljane cijenjenoj gošći Jaroslavi Galik, uputio je i Nikola Horvat, načelnik općnine Lipovljani, koji ju je upoznao s multikulturalnošću općine Lipovljani i izuzetno dobroj suradnji s društvom ‘Karpati’.

                Nakon otvorenog razgovora o radu Svjetske federacije raseljenih Lemki, te o zapisivanju i publiciranju njihovih sudbina završen je susret s Jaroslavom Galik, predsjednicom SFULO. Ona je nastavila sudjelovati u programu članova ‘Karpata’, na ‘Večeri ukrajinske pjesme i plesa’.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content