• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

JAKO OŠTEĆENA CESTA KROZ KRALJEVU VELIKU I PILJENICE – GORUĆI JE PROBLEM OPĆINE LIPOVLJANI

                Nakon održanog sastanka početkom veljače općinskog načelnika, članova mjesnog odbora i mještana Kraljeve Velike, te načelnika PP Novska, na temu izuzetno velikih oštećenja ceste koja se proteže kroz Kraljevu Veliku prema Piljenicama, te Piljenicama prema Ilovoj i Lipovljanima, o tom izuzetno velikom problemu mještana i korisnika lokalnih prometnica (L33138 i L33137), obaviješteni su još i Županijska uprava za ceste u Sisku i predstavnici Šumarije Lipovljani, kao i Hrvatskih šuma UŠP Zagreb.

Predstavnici Mjesnog odbora K.Velika zatražili su poduzimanje mjera za sprječavanje daljeg uništavanja ceste, ukazujući pri tome na izuzetno veliki, svakodnevni promet teških kamiona s prikolicama koji odvoze srušenu drvnu masu, čime se dodatno oštećuje cesta, koja je trenutno u katastrofalnom stanju.

                Kako bi se započeo rješavati taj svakodnevni, ali i veliki i  dugogodišnji problem mještana Kraljeve Velike i Piljenica, kojima se cesta ispred kuća pretvara u put pun udarnih rupa, lokvi punih vode i mrežastih oštećenja, u utorak, 21. veljače održan novi radni sastanak u Lipovljanima, u vijećnici općine, koji je sazvao načelnik općine Mario Ribar.

Prije samog sastanka, zajednički su predstavnici, MO K.Velika i općine sa predstavnicima ŽUC-a SMŽ obišli kompletnu kružnu trasu županijske prometnice Lipovljani – Kraljeva Velika – Piljenice – Lipovljani, kako bi se svi još jednom uvjerili u teška oštećenja ceste.

Uz Maria Ribara i Nikolu Horvata, komunalnog redara općine Lipovljani, cestu su obišli Stipo Šapina, ravnatelj ŽUC-a i Mario Pušić, voditelj odjela za održavanje cesta pri ŽUC-u. Ispred Društvenog doma u Kraljevoj Velikoj dočekali su ih članovi Mjesnog odbora: Zvonko Andrilović, Josip Kovačević, Ljiljana Tomić i Marinko Sabadoš, općinski vijećnik, koji su čelništvu općine Lipovljani i Županijske uprave za ceste SMŽ iznijeli svoje primjedbe zbog teškog oštećenja njihove lokalne ceste, kojom će uskoro i sami jako teško moći prometovati.

Stipo Šapina, ravnatelj ŽUC-a, naglasio je kako razumije njihove poteškoće, no zima je bila duga i hladna, tijekom čitavog siječnja, sve i jedan dan temperatura je bila ispod 0 stupnjeva, pa je i to pridonijelo oštećenju cesta. No, stanovnici Kraljeve Velike upozorili su čelnika ŽUC-a da sada, nakon tako teške zime, njihovom vrlo oštećenom prometnicom svakodnevno prolazi više od 20 teških kamiona s prikolicama, i tako znatno doprinose još većem oštećenju prometnice.

Tijekom obilaska prometnice, čelništvo ŽUC-a utvrdilo je kako se radi o prekomjernom korištenju ove županijske ceste, te je nakon obilaska, u općinskoj vijećnici u Lipovljanima održan dvosatni sastanak na kojem su uz općinskog načelnika Maria Ribara i ravnatelja ŽUC-a Stipu Šapinu, prisutni bili i članovi Mjesnih odbora Kraljeva Velika i Piljenice, zatim Jure Klišanin, načelnik PP Novska, te Dinko Hace, upravitelj Šumarije Lipovljani i Ozren Pičman, stručni suradnik za građevinarstvo i investicije Uprave šuma, područje Zagreb. Konstatirano je da su velika oštećenja lokalne prometnice i županijske ceste od Lipovljana do Kraljeve Velike i Piljenica nastala zbog prekomjernog korištenja cesta, pa je ŽUC zatražio od Šumarije, Hrvatskih šuma, kao i prijevoznika šumskih trupaca da sudjeluju u sanaciji ceste, jer ŽUC nema dovoljno novca za tu sanaciju, koja ne bi bila toliko potrebna i nužna da se cesta prekomjerno ne koristi.

Dogovoreno je da se rješavanje problema podigne i na višu razinu odlučivanja (direkcija H.šuma), gdje se odluke o tome tko treba i s kojim sredstvima sudjelovati u sanaciji teško oštećene ceste, mogu i donijeti, o čemu će se razgovarati na posebnom sastanku koji će se organizirati kroz idućih 10 dana. Do tada će se ustrajati u provođenju ograničenja prijevoza tereta od 15 tona i na krpanju udarnih rupa hladnim asfaltom, što je kratkotrajno i loše, a iznimno skupo  rješenje jer vrlo brzo pokrpani dijelovi ceste postaju ponovo udarne rupe opasne za normalno odvijanje prometa.

S obzirom na stanje navedenih koridora cesta, svi sudionici sastanka suglasni su i da je nužna sanacija, kroz tzv. pojačano održavanje ceste, o čemu su informirani svi sudionici sastanka, a s obzirom na skorašnje donošenje plana građenja i održavanja županijskih cesta za 2017. godinu, što se donosi na razini upravnog Vijeća ŽUC-a i SMŽ, Općina Lipovljani je spremna već ove godine izdvojiti sredstava u iznosu od 250.000 kuna, za spomenute radove koji su planirani u proračunu Općine za 2017.godinu, uz uvjet da i korisnici ceste (autoprijevoznici, H.šume), te ŽUC SMŽ izdvoji određeni iznos sredstava, kako bi se dionice cesta kroz K.Veliku i Piljenice počele intenzivnije uređivati kako bi se osigurali kvalitetniji uvjeti, a što je još važnije veća sigurnost svih korisnika prometnica na području Općine Lipovljani.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content