• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

IZASLANSTVO OPĆINE LIPOVLJANI POLOŽILO VIJENAC NA TROKUTU

Izaslanstvo Općine Lipovljani, koje je vodio Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, i u kojem su još bili Ljiljana Tomić, zamjenica načelnika, te članovi lipovljanske udruge veterana domovinskog rata Stanko Skoko i Željko Pogačić, položili su vijenac i upalili svijeću ispred monumentalnih stećaka na Trokutu, koji su podignuti za sve poginule hrvatske branitelje. Komemorativna svečanost na Trokutu, održana je u ponedjeljak, 29. listopada, a održana je pod pokroviteljstvom 4 hrvatske županije i grada Zagreba.

                Točno prije 27 godina, 29. listopada 1991. godine, pokrenuta je prva planirana i uspješna vojna akcija oslobađanja dijela zapadno-slavonskog ratišta između Novske i Lipika. U višednevnim napadnim akcijama, nažalost, poginuo je, ali je i ranjen velik broj hrvatskih branitelja, koji su u obrambenim postrojbama iz središnjeg i sjevernog dijela Hrvatske, došli braniti zapadnu Slavoniju od srpske agresije. Svim poginulim hrvatskim braniteljima, na Trokutu je podignuto spomen obilježje, u obliku stećaka, na kojima su ispisana njihova imena i mjesta odakle su došli u obranu Hrvatske.

                Ovogodišnja komemorativna svečanost započela je misnim slavljem za poginule hrvatske branitelje. Rodbini poginulih, ratnim veteranima i svim okupljenim na Trokutu, o tijeku i značenju prve napadne i uspješne, oslobađajuće akcije u jesen 1991. godine, govorio je Rudi Stipčić, tadašnji zapovjednik Operativne grupe Posavina, koji je, sa zapovjednicima postrojbi i članovima stožera, planirao i vodio ovu uspješnu akciju. Njegovo zapovjedno mjesto tada je bilo u Lipovljanima, a i veliki dio postrojbi bio je smješten u Lipovljanima i na lipovljanskom području. Svim stradalim tijekom vojnih operacija, prva liječnička pomoć i medicinsko zbrinjavanje, pružana je, također u Lipovljanima, u objektu Doma zdravlja, odakle su upućivani u bolnice na daljnje liječenje.

Nakon Rudija Stipčića, o aktivnostima i zakonskim odredbama vezanim za što bolji status invalida i veterana domovinskog rata govorio je Tomo Medved, ministar branitelja i izaslanik Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade RH. Na kraju je, kao izaslanik Kolinde Grabar Kitarović, predsjednice Republike Hrvatske, za sve žrtve u obrani Hrvatske zahvalio Ivica Krupec, ratni invalid i veteran Prve gardijske brigade ‘Tigrovi’. Ivica Krupec, živio je s obitelji u Staroj Subockoj, a početkom stvaranja samostalne Hrvatske otišao je u Zagreb i tamo se uključio u stvaranje hrvatskih obrambenih snaga. Teško je ranjen na dubrovačkom području, tijekom obrane Dubrovnika i juga Hrvatske.

Nakon sjećanja na teške ratne operacije na Trokutu i na širem novljanskom i lipičkom području, gotovo 30 izaslanstava iz županija, grada Zagreba, te gradova i općina središnje Hrvatske položilo je vijence i upalilo svijeće pred spomen obilježjem na Trokutu, na kom od ove godine ponosno stoji i novi stećak koji je podignuo grad Kutina, zajedno s Popovačom i Velikom Ludinom, poginulim hrvatskim braniteljima na zapadno-slavonskom ratištu s njihovog područja. Kao i do sada svake godine, komemorativnoj svečanosti na Trokutu, prisustvovali su, vijenac položili i za žrtve se pomolili i članovi izaslanstva Općine Lipovljani.

Damir SMETKO

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content