• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

IZASLANSTVA UDRUGA I OPĆINE LIPOVLJANI POLOŽILA VIJENCE U POVODU OBILJEŽAVANJA BLAGDANA SVIH SVETIH

Članovi mnogih udruga i stanovnici općine Lipovljana, na čelu s čelništvom Općine Lipovljani, uz blagdan Svih svetih i kršćansku tradiciju obilaska grobova pokojnika, u subotu, 31. listopada položili su vijence i upalili su svijeće za sve umrle stanovnike općine Lipovljani. Svečano polaganje vijenaca i paljenje svijeća, na lipovljanskom groblju, pratili su prigodnim pjesmama i molitvama za preminule, članovi pjevačkog zbora Lira i lipovljanski župnik vlč. Tomislav Pavlović.

Općinsko izaslanstvo u kojem su bili: Mario Ribar, načelnik, Tomislav Lukšić, njegov zamjenik, Ana Doležal, predsjednica Općinskog vijeća i općinski vijećnici Miroslav Horvat i Veljko Dalenjak, položili su vijenac i upalili svijeće najprije kod Velikog križa na lipovljanskom groblju, koji je podignut svima poginulima za slobodu Hrvatske. Poginulim braniteljima i svim umrlima vijenac su, kod Velikog križa, još položili, i svijeće upalili i čelnici Udruge veterana i dragovoljaca domovinskog rata, ogranak Lipovljani, a članovi svih drugih udruga upalili su svijeće za duše pokojnika i poklonili se žrtvi poginulih.

Dostojanstveno prisjećanje na sve umrle, uoči Svih svetih, uveličali su članovi pjevačkog zbora ‘Lira’, koji su otpjevali vjerske pjesme, a prigodno čitanje i molitve za pokojnike predvodio je Tomislav Pavlović, lipovljanski župnik.

Općinsko izaslanstvo, ali i svi prisutni, potom su položili vijenac, upalili svijeću i poklonili se i lipovljanskim žrtvama jasenovačkog logora, koje su nevine stradale krajem 1944. i početkom 1945. godine u logorima uz Savu. Nakon zapaljenih svijeća, članovi zbora ‘Lira’ i župnik Tomislav Pavlović, otpjevali su prigodnu pjesmu i izmolili molitve za sve pokojnike. Uz obnovljeni spomenik jasenovačkim žrtvama, potom su članovi i rođaci stradalih, nastavili paliti svijeće jer to je mjesto gdje se mogu prisjetiti svojih bližnjih, obzirom da njihovih grobova nema.

Na blagdan Svih Svetih obilazimo groblja i prisjećamo se svojih najbližih. Općina Lipovljani, i članovi velikog broja udruga građana općine Lipovljani, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća, prisjetili su se svih stanovnika općine Lipovljani, svih koji su umrli ili poginuli, u ratovima tijekom prošlog stoljeća. Molitvama i svijećama zahvaljeno im je za sve što su dali za općinu Lipovljani i državu Hrvatsku.

Damir SMETKO

polaganje vijenaca za sisvete2polaganje vijenaca za sisvete1a

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content