• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

GRADNJOM ZAŠTITNOG NASIPA 18. OŽUJKA ZAPOČELA OBRANA OD POPLAVE U KRALJEVOJ VELIKOJ

Gradnjom zemljanog zaštitnog nasipa, iza dvorišta obiteljskih kuća, smještenih u najnižem dijelu Kraljeve Velike oko kanala Željan, u nedjelju, 18. ožujka oko 13 sati, započela je organizirana obrana od poplave na području općine Lipovljani.

Izgradnja zaštitnog nasipa visokog od 1,5 do 2 metra, i u dužini od oko 800 metara, treba se završiti do ranih jutarnjih sati, u ponedjeljak, 19. ožujka, kad se nastavljaju radovi na pokrivanju i utvrđivanju folije preko nasipa, i kad se očekuje dotok vode, koja dolazi iz prepune retencije Lonjskog polja. Radove na izgradnji zaštitnog nasipa izvodit će djelatnici  Vodoprivrede.

Iako se još prije 10-tak dana očekivalo da visoke vode neće ugroziti lipovljansko područje i Kraljevu Veliku, ogromne količine vode napunile su sve retencije u savskom slivu, a posljednje oborine u petak, 16. i subotu, 17 ožujka još su više otežale stanje. Stoga se za prolazak najvišeg vodnog vala rijekom Savom, kroz jasenovačku Posavinu, u ponedjeljak, 19. ožujka očekuje vodostaj Save do sada nikad izmjeren, u povijesnoj visini od 925 centimetara.

  Takav vodostaj, koji do sada nikad nije zabilježen u jasenovačkoj Posavini, prije svega će ugroziti posavska sela od Lonje i Trebeža do Košutarice i Mlake, a kako bi se rasteretili savski nasipi, voda se pušta i izvan retencije Lonjskog polja u posavske šume i polja. Ta voda će poplaviti velika retencijska područja Opeke, Trstike i Mokrog polja, a razlijevat će se i do Kraljeve Velike, koja je 10-tak kilometara zračne linije udaljena od Save. Tko je bilo i prije 4 godine, kad je u zimu i proljeće 2014. godine, poplava prijetila najnižim dijelovima Kaljeve Velike, ali je velikom požrtvovnošću vatrogasaca i Vodoprivrede, to isto područje i obranjeno.

O novonastaloj situaciji, u Lipovljanima se je u dopodnevnim satima, u nedjelju, 18. ožujka sastao i Stožer Civilne zaštite općine Lipovljani, koji je odlučio da se poduzmu hitne i izvanredne mjere obrane od poplave i to u Kraljevoj Velikoj. Dogovorena je izgradnja zaštitnog zemljanog zida, zatraženo je dovoženje dovoljnih količina   pijeska i vreća, a iz Kutine je zatražena strojna punilica vreća. Sve službe se stavljaju u pripravnost, a članovi mjesnog odbora Kraljeva Velika, kao članovi Stožera Civilne zaštite, upozorit će svoje sumještane na opasnost od poplave i na potrebu zaštite njihovih domova i imovine.

Županijska cesta kroz Kraljevu Veliku još nije zatvorena za promet, no upozoravaju se putnici da će prometovanje biti otežano, jer će se cestom, ili čak i na njoj, odvijati radovi i prometovanje vezao uz obranu od poplave.

Izgradnjom zaštitnog nasipa obranit će se najniži dio Kraljeve Velike, na dijelu od ceste za Trebež, do iza kanala Željan, a prema stupnju ugroženosti i potrebe, zasebno će se izgrađivati ‘zečji nasipi’ oko pojedinih objekata.

Nakon održane izvanredne sjednice Stožera Civilne zaštite, Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, sa suradnicima i članovima Stožera, te djelatnicima Vodoprivrede i Hrvatskih voda obišli su najugroženije područje Kraljeve Velike, donoseći odluke važne za pravovremenu obranu od poplave.   

Damir SMETKO

dav

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content