• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

FESTIVAL SLOVAČKE PJESME I GLAZBE ‘KED’ SA RUŽA ROZVIJALA’ ODRŽAN U LIPOVLJANIMA

Matica slovačka Lipovljani bila je domaćin festivalu slovačke pjesme i glazbe ‘Ked sa ruža rozvijala’ (‘Kad je ruža pupala’), u subotu, 7. studenog. Na lipovljanskoj pozornici nastupile su sve Matice slovačke koje djeluje u Hrvatskoj, a uz mnogobrojne goste, 17. festival slovačke pjesme pratio je i Juraj Priputen,veleposlanik Slovačke u Hrvatskoj.

Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke Lipovljani na početku manifestacije pozdravio je sve sudionike festivala pjesme, ali i mnogobrojne goste. Uz veleposlanika Slovačke, pozdravio je i Hanu Kovačovu, njegovu zamjenicu, Mirka Vavru, predsjednika Saveza Slovaka RH, Vladimira Bileka, dosadašnjeg saborskog zastupnika, Maria Ribara, načelnika općine Lipovljani, Anku Doležal, predsjednicu Općinskog vijeća Lipovljani i goste iz Slovačke.

Pozdravima i dobrodošlici se pridružio i Mario Ribar, koji je pozdravljajući izvođače i goste istakao odličnu suradnju Matice slovačke, Veleposlanstva Slovačke u Hrvatskoj i općine Lipovljani. Domaćine i izvođače pozdravila je i Branka Baksa, kao izaslanica predsjednika Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, uz čiju se financijsku potporu manifestacija i održava.

Zahvalu za brigu o slovačkoj nacionalnoj manjini i za organizaciju festivala slovačke pjesme i glazbe općini Lipovljani i svim Maticama slovačkim uputio je veleposlanik Juraj Priputen, koji je i otvorio festival ‘Ked sa ruža rozvijala 2015.’

Festival pjesme otvorili su domaćini, članovi Mješovitog pjevačkog zbora ‘Lira’ koja njeguje slovačke pjesme i glazbu. Matica slovačka Lipovljani djeluje 20 godina,  a festival je otvorila s tri pjesme: Ked sa ruža rozvijala, Vej našej dedinke i Znej pisen Mariji.

Potom je niz nastupa nastavila Matica slovačka Josipovac koja ima mušku i žensku pjevačku skupinu, a djeluju od 1994. godine. Pjevačke skupine pjevaju pjesme koje su njihovi djedovi i bake donijeli iz Kysuca, prilikom doseljenja, kao i ostale slovačke pjesme. U Lipovljanima su otpjevali 2 pjesme: Dievča, dievča i Od mestečka pekna cesta.

Iako je malobrojna, ženska pjevačka skupina Matice slovačke Rijeka, u Lipovljanima je imala zapažen nastup. Djeluju već 20 godina, a otpjevale su 3 pjesme: Anička, dušička kde si bola, Teče voda, teče i Pod oblučkom zahradečka.

Matica slovačka Jurjevac predstavila se pjevačkom i tamburaškom skupinom. Uspješno rade i nastupaju od 1997. godine, a na festivalu su otpjevali 3 pjesme: Dedinska v udoli, Krčmarik i Do rana je mala chvila.

Vrlo uspješno slovačku pjesmu čuvaju i njeguju u Matici slovačkoj Markovac Našički. U folkloru djeluje više od 100 članova, a na ovom festivalu otpjevali su 3 pjesme: Chodila dievčina, Otecko moj, mamka moja i Vydala mamička.

Članovi jedne od mlađih Matica slovačkih po djelovanju, iz sela Zokov Gaj, djeluju u tri skupine, a predstavili su se s 3 pjesme: Ve našej zahrace, Tam pod Tatrami i Dobri večer moja mila.

Matica slovačka Osijek aktivno radi od 1993. godine u tri skupine. Njeguju izvorne slovačke pjesme, a na lipovljanskoj pozornici predstavili su se s 2 pjesme: Šlo by mi, šlo by mi i Macek, a njihov član Rober Zgrablić solo je otpjevao pjesmu: Ty hvezdičko mala.

Matica slovačka Miljevci radi u tri plesno-pjevačke skupine, a osim pjesme njeguju slovački ples, kulturu i običaje. Ove su godine obilježili 180 godina od dolaska Slovaka na prostor Miljevaca, a na festivalu su otpjevali 3 pjesme: Mili moj, Hirička zeljena i Cesta šlapovana.

Matica slovačka Soljani osnovana je 1993. godine. Neumorno rade na očuvanju pjesme i običaja i uspješno nastupaju. Na lipovljanskoj pozornici otpjevali su: Chystala mna moja mati, Ešte som ja nevedala i Od konca do konca.

Zapjevati slovačku pjesmu uvijek vole i članovi Matice slovačke Radoš, bez obzira bili u velikoj ili maloj grupi. U Lipovljanima su se predstavili s 3 pjesme: Pod tym našim okienečkom, Hlavička me boli i Ej, aky je ten mesiec.

Velik broj Slovaka živi u Iloku, pa je i nastup članova Matice slovačke Ilok prepoznatljiv i bogat. Opremljeni nošnjama i u velikom broju, u Lipovljanima su otpjevali 4 pjesme: Už jesen prichodi, Borovka, borovka, Široka dunajska voda i A čo koho do toho.

Na festivalu slovačke pjesme nastupili su i članovi Matice slovačke Jakšić koji 8 godina rade i okupljaju potomke slovačkih doseljenika. Vrlo su aktivna Matica slovaka, a na ovogodišnjem festivalu opjevali su 3 pjesme: Čie je pole neorene, Polana, polana i Biela ruža rozkvitla.

Slovački KUD ‘Ivan Brnik Slovak’ osnovan je 1967. godine u Jelisavcu i od tada čuva i razvija kulturne vrijednosti Slovaka u Hrvatskoj. Rade u nekoliko skupina, redovito nastupaju, a na lipovljanskoj pozornici otpjevali su 3 pjesme: Frajiročka starodavna, Polana, polana i Od mestečka do mlina.

Muški pjevački zbor Matice slovačke iz Međurića, jedini je muški zbor koji je zapjevao na ovogodišnjem festivalu slovačke pjesme. Matica slovačka u Međuriću djeluje od 1996. godine, a na lipovljanskoj pozornici odlično su otpjevali 2 pjesme: Cez Oravu bystra voda pretekala i Dnes je sobota.

Nakon nastupa svih pristiglih pjevačkih i glazbenih skupina, ovogodišnje festival pjesme ‘Ked’ sa ruža rozvijala’ zaključili su nastupom gostujući članovi Mješovitog pjevačkog zbora ‘Industrogradnja’ iz Zagreba. Kao pjevačka sekcija rade i nastupaju od 1988. godine, a posebno su ponosni na dugogodišnju suradnju s društvom Hrvatsko-slovačkog prijateljstva i Maticom slovačkom Zagreb. Kao gosti otpjevali su 3 slovačke pjesme: Aka si mi krasna, Hory, hory zelene i Mikulecka dedina, pod vodstvom prof. Tome Živkovića.

Na kraju jednogodišnje manifestacije Saveza Slovaka Hrvatske, koja je ove godine održana u Lipovljanima, svima se na nastupu i očuvanju slovačke riječi i pjesme zahvalio Mirko Vavra, predsjednik Saveza. On i Josip Krajči, domaćin i potpredsjednik Saveza, podijelili su priznanja za nastup, a izvođači su nastavili zajedničko druženje., uz pohvale domaćinima na dobroj organizaciji festivala.

Damir SMETKO

Slike u Galeriji

Ostale slike u GALERIJI

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content