• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Društvo Ukrajinaca ”Karpati” održalo redovnu godišnju i izbornu Skupštinu

Članovi Kulturno prosvjetnog društva Ukrajinaca ”Karpati” održali su u subotu, 11. rujna redovnu izbornu godišnju Skupštinu. Zbog mjera zaštite od pandemije koronavirusa, godišnju Skupštinu održali su pola godine od predviđenog termina, a na Skupštinu se odazvalo 60 od 105 članova, prema izvješću Verifikacijske komisije.

        Prije same Skupštine, u župnom dvoru grkokatoličke župe u Lipovljanima, za sve članove društva i goste, održan je kratki pjevački program. Odnedavno pri ”Karpatima” djeluje dječji pjevački zbor, kojeg vodi Anamarija Nerad, i koji su već uvježbali nekoliko ukrajinskih pjesama. Ispred spomenika Tarasu Ševčenku, najvećem ukrajinskom pjesniku izvedene su dvije pjesme, s kojima je dječji zbor izveo svoj prvi nastup.

        Skupštinu je vodio Ivan Semenjuk, predsjednik društva ”Karpati”. Skupštinari su usvojili dnevni red, nakon čega je pročitano izvješće o radu društva u 2020. godini. Zbog sprječavanja pandemije koronavirusa, jedno vrijeme članovi društva nisu se ni sastajali jer je bio zabranjen rad svim društvima.

        Ipak, na početku prošle godine, dok nije bilo epidemioloških mjera članovi ”Karpata” nastupili su u zagrebačkoj katedrali, održali Ukrajinski bal, pjevačka skupina nastupila je u Gornjem Daruvaru i u Bosanskoj Gradišci. Nakon popuštanja mjera, tek krajem lipnja prošle godine održan je Dan Tarasa Ševčenka u Lipovljanima, te nastupi u Vukovaru i Osijeku.

        U prošloj godini uspjeli su još održati Večer ukrajinske pjesme, na maloj pozornici u parku, te podjelu darova učenicima ukrajinskog jezika u Osnovnoj školi – naglasio je u svom izvješću o radu Ivan Semenjuk.

        Blagajnica Ankica Mrkša, potom je podnijela izvješće o financijskom poslovanju društva u 2020. godini. Ukupni prihod ”Karpata” bio je 104.707 kuna, od čega su oprihodovali  najviše sredstava od Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH i Općine Lipovljani, iz njihovih proračuna. Ukupni rashod bio je 86.280 kuna, a najviše su potrošili za nabavu nove opreme za mlade plesače, koju su dobavili iz Kijeva.

        Nakon izvješća o radu, Skupštini su predočili i plan rada i financijskog poslovanja za 2021. godinu. Iako su veći dio već i odradili, za ovu godinu planirani su novi nastupi i ukupni prihod u visini 118.000 kuna. Prisutni članovi bez rasprave prihvatili su izvješća i prijedlog planova, bez rasprave.

        Nakon toga prešlo se na izborni dio Skupštine, u kome se svake 4 godine bira novo čelništvo društva. Dosadašnje vodstvo predložilo je članovima društva da se izvrše manje izmjene u Predsjedništvu društva i Nadzornom odboru, no da većina članova ostane i dalje u čelništvu. Članovi su to prihvatili jednoglasno, pa je za predsjednika izabran Ivan Semenjuk, predsjednik ”Karpata” i u posljednja dva mandata. Za njegovog zamjenika izabran je Mirko Fedak, za tajnicu društva Ankica Mrkša, a za blagajnicu Štefka Semenjuk.

        Pri kraju ove redovne godišnje izborne Skupštine, novoizabrani zamjenik predsjednika ”Karpata” podsjetio je koliko aktivnosti u budućnosti čeka ovo društvo, dok je Vjera Ožoga, predsjednica Češke besede općine Lipovljani zahvalila na otvorenosti i zajedničkoj suradnji ove dvije udruge nacionalnih manjina.

        Skupštinu je pozdravio i Tomislav Lušić, predsjednik Općinskog vijeća općine Lipovljani, koji je čestitao na uspješnom radu i aktivnostima i u teškoj godini pandemije. Zahvalio je svima iz ”Karpata” za vrlo odgovoran rad i požrtvovnost tijekom ovogodišnjih ”Lipovljaskih susreta”, te zaželio puno rada i nastupa u nadolazećem razdoblju. Čelništvo Općine Lipovljani cijeni trud i rad članova društva ”Karpati”, naglasio je Tomislav Lukšić, i uvijek će im stajati na raspolaganju za pomoć i suradnju. O dobroj suradnji društva i grkokatoličke župe u Lipovljanima, na Skupštini je govorio i župnik Nikola Stupjak, koji je na ovoj Skupštini izabran u Nadzorni odbor ”Karpata”.

        Svim prisutnim naglašena je i činjenica do će se tijekom rujna i listopada provoditi popis stanovništva, u kojem se svim Ukrajincima predlaže da se tako i izjasne tijekom popisa.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Održana druga akcija darivanja krvi

Druga ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi, održana je u Lipovljanima, u srijedu, 26. lipnja. Krv je darovana za potrebe Hrvatskog zavoda za

Skip to content