• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Dostojanstveno obilježen blagdan Svih svetih u Lipovljanima

Na blagdan Svih svetih, u srijedu, 1. studenog, a u prigodi blagdana i Dušnog dana, izaslanstvo Općine Lipovljani predvođeni Ljiljanom Tomić, zamjenicom Općinskog načelnika i Tomislavom Lukšićem, predsjednikom Općinskog vijeća, položili su vijenac i upalili svijeće kod Velikog križa na mjesnom groblju u spomen na sve preminule stanovnike općine Lipovljani, za sve poginule branitelje koji su položili svoj život na oltar Domovini te kod spomenika jasenovačkim žrtvama iz Lipovljana stradalima u sabirnom logoru Jasenovac tijekom Drugog svjetskog rata.

Izaslanstvo Općine Lipovljani i predstavnici lipovljanskih institucija, prisustvovali su svetoj misi u župnoj crkvi sv. Josipa u Lipovljanima koju je predvodio velečasni Tomislav Pavlović, lipovljanski župnik.

Nakon svete mise, uputili su se procesijom iz župne crkve na lipovljansko mjesno groblje, gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće u znak sjećanja na svoje drage, preminule sumještane.

Molitvu za preminule, vodio je lipovljanski župnik Tomislav Pavlović, potom su svi nazočni pošli do spomenika odati počast polaganjem vijenca i paljenjem svijeća lipovljanskim žrtvama jasenovačkog logora.

Uz spomenik jasenovačkim žrtvama,  izmoljene su molitve, a prisjećanje na sve preminule, uz blagdan Svih svetih i Dušni dan, završili su zajedničkom molitvom na grobovima trojice lipovljanskih svećenika, pokopanih na mjesnom groblju u Lipovljanima.

Izaslanstvo Općine Lipovljani također su odali počast i zapalili svijeće uz molitvu na vječnom počivalištu Anke Doležal i Marijana Jurana, bivših predsjednika Općinskog vijeća te Miroslavu Horvatu, bivšem potpredsjedniku Općinskog vijeća.

Blagdan Svih svetih je dan kojim Katolička crkva slavi svece, ali i one koji su ostvarili ideal kršćanskoga života, a još nisu kanonizirani.

Polazeći od liturgije Crkve, u središtu svetkovine Svih svetih, nije smrt već život. Bog poziva sve ljude svih naroda i svih vremena u vječno zajedništvo svoje ljubavi.

Upravo tom ljubavlju odisalo je emotivno prisjećanje na poginule i preminule sumještane obavijeno u blagoslov molitve i metaforu vječnog svijetla u obliku upaljenih svijeća.

Ovim svečanim i sjetnim činom, Lipovljani su na dostojanstven način obilježili blagdan Svih svetih i Dušni dan prisjećajući se svih svojih stanovnika, preminulih ili stradalih tijekom ratnih progona te poginulih hrvatskih branitelja koji su za vrijeme Domovinskog rata branili suverenitet Republike Hrvatske.

Martina Prochazka Kovačić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content