• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Dani Josipa Kozarca ostvaruju zapažene znanstveno-stručne radove i ponos su Lipovljana

     Znanstveno-stručni skup u čast Josipa Kozarca, hrvatskog šumara i pisca, održan je 7. godinu za redom u Lipovljanima, u petak, 15. ožujka, u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lipovljanima

         Sudionike stručnog skupa, goste i uzvanike prvi je pozdravio Josip Krajči, predsjednik Organizacijskog odbora ‘Dana Josipa Kozarca’. Izrazio je zahvalnost svima koji su se odazvali da i ove godine sudjeluju na ovom stručnom skupu, posebno profesoricama i studentima Filozofskog fakulteta u Osijeku jer ove godine prevladavaju teme vezane za književnost. Izrazio je i ponos što se već 7. godinu za redom organiziraju ‘Dani Josipa Kozarca’ u Lipovljanima.

         Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, također je zahvalio svim koji su podržali ideju i sami doprinijeli održavanju stručnog skupa u čast Josipu Kozarcu. Izvor i inspiraciju za najveći dio svoga stvaralaštva Josip Kozarac našao je upravo u Lipovljanima, stoga se ova sredina time ponosi i želi da se i dalje održavaju stručni skupovi njemu u čast.

      U ime javne ustavnove Park prirode Lonjsko Polje stručni skup pozdravio ravnatelj Ivor Stanivuković dipl.oec. te je ukratko govorio o ogromnom potencijalu i mogućnostima razvoja turizma te o ulaganjima u infrastrukturu kao preduvjetu toga razvoja. Isto tako naglasio je i određene planove i interese koje planiraju Općina Lipovljani i Park Prirode, ali i ostale jedinice lokalne samouprave u okruženju.

          Skup je pozdravio u ime šumarske struke i poduzeća Hrvatske šume d.o.o. Damir Miškulin, dipl.ing.šum, voditelj Uprave šuma Podružnice Zagreb, u čijem se sastavu nalazi i Šumarija Lipovljani. Istaknuo je i pohvalio odličnu suradnju Hrvatskih šuma d.o.o. i Općine Lipovljani, navodeći primjer i Dana Josipa Kozarca i Lipovljanskih susreta gdje se više godina održavaju i natjecanja Šumarskih radnika sjekača, čime se promiče i popularizira šumarska struka, ovaj šumarski kraj i vrijedni ljudi koji rade u šumarstvu. Istakao je kako su upravo Uprava šuma Podružnica Zagreb i šumarija Lipovljani, iznjedrila jedne od najboljih natjecatelja, koji su večina i članovi sjekačke reprezentacije Republike Hrvatske. Specifičnost je da su svi sa lipovljanskog područja. Na čast šumarskoj tradiciji ovoga kraja, šumarskoj struci i rezultatima naših natjecatelja na svjetskim prvenstvima, ekskluzivno je najavio da će se ovogodišnji Dani Hrvatskoga šumarstva 2019. godine održati upravo u Lipovljanima, u sklopu Lipovljanskih susreta, u organizaciji Hrvatskih šuma d.o.o. i Općine Lipovljani.

 Ispred Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu obratio se doc.dr.sc. Stjepan Mikac te je zaželio uspješan rad skupu i istakao kontinuiranu potporu Šumarskog fakulteta od prve godine i ubuduće. Isto tako najavio je i nove nastavne programe i investicije na objektu šumarskog fakulteta na Opekama u smislu novih programa međunarodne nastave studenata i programima monitoringa ekosustava i klime.

         Prije početka iznošenja pripremljenih predavanja, skup je ispred Filozofskog fakulteta Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku pozdravila prof.dr.sc. Silvija Ćurak. Isto tako predala je prigodne poklone, a radi se o tiskanim izdanjima koje je uručila organizatoru, partnerima u organizaciji Dana Josipa Kozarca i Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lipovljanima.

Ostale sudionice obratile su se unutar svojih izlaganja – predstavljajući HAZU Centar za znanstveni rad Vinkovci i Institut za arheologiju RH.

          Nakon svečanog otvaranja, uslijedila su stručna predavanja.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content