• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

ČEŠKA BESEDA I MATICA SLOVAČKA OPĆINE LIPOVLJANI PREDSTAVILE SU TRADICIJSKE SLASTICE NA ‘KRIŠKIM OBLIZEKIMA’

U suradnji s općinom Lipovljani i Turističkom zajednicom općine Lipovljani, članovi Češke besede i Matice slovačke općine Lipovljani predstavili su se na manifestaciji ‘Kriški oblizeki’, festivalu slastica Zagrebačke županije u Križu, u subotu, 5. rujna. Osim uspješnog predstavljanja tradicijskih čeških i slovačkih slastica, Češka beseda općine Lipovljani nagrađena je i 2. mjestom u kategoriji izrade torti.

‘Kriški oblizeki’ su festival slastica i najstarija ‘slatka’ gastronomsku manifestaciju u Hrvatskoj. Ovogodišnji, 18. po redu, ‘Kriški oblizeki’ održani su pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, a u organizaciji volontera udruge za djecu ‘Društvo naša djeca’ Križ. Otvorenje ‘Kriških oblizeka’  vodila je Ivana Posavec Krivec, saborska zastupnica iz Križa. Ovu ‘slatku’ smotru podržalo je Ministarstvo gospodarstva, te Zagrebačka županija, a čelu s županom Stjepanom Kožićem. Kuma ovogodišnje priredbe kolača i torti bila je Mirna Maras, atraktivna televizijska voditeljica, a predsjednica ocjenjivačkog žirija za kolače i torte Božica Brkan, novinarka i autorica više tiskanih kuharica.

Na svečanom otvorenju posebno je pozdravljena općina Lipovljani, Tomislav Lukšić, zamjenik načelnika, Češka beseda i Matica slovačka, koji su izlaganjem slastica i ostalim predstavljanjem podržale realizaciju ‘Kriških oblizeka’. Članica Češke besede, Klara Čosić, učenica prvog razreda srednje škole, na otvorenju ‘Kriških oblizeka’ predstavila se uspješnim monologom ‘Klara iz Milana’, a izlagačima iz Matice slovačke i Češke besede osobno je čestitao i Stjepan Kožić, zagrebački župan, pri obilaska izložbenog prostora.

Klara Čosić primila je i nagradu za osvojeno 2. mjesto u izradi torti, a ukupno se ove godine natjecalo 167 slatkih ‘oblizeka’, što torti, što kolača u više kategorija. Zadovoljstvo s predstavljanjem općine Lipovljani na ovogodišnjim ‘Kriškim oblizekima’ bilo je višestruko, pa se može očekivati daljnje unapređivanje suradnje.

Festival slastica mijenjao je lokacije, ime i opseg, ali nikada nije izgubio svoju dobročiniteljsku i humanu notu. Danas, 21. godinu od prve izložbe slastica i ponosno možemo reći da je napravljeno mnogo za našu zajednicu.

Festival slastica ‘Kriški oblizeki’ svake je godine osigurao sredstva koja se usmjeravaju za rad s djecom u udrugama ili ustanovama. Dosadašnje manifestacija osiguravale su sredstva u iznosu od oko 30.000 kuna godišnje, s kojima su kupljene sprave za dječja igrališta u svim naseljima općine Križ. Društvo ‘Naša djeca’ je u svom djelovanju unazad 10 godina izgradilo 16 dječjih igrališta. Uz to didaktički su opremili i dječji vrtić, pomagali školi i čitaonici i bili prisutni u životu djece s područja općine Križ.  Prošlogodišnji prihod omogućio je opremanju informatičke radionice i rad s djecom u DND Križ kroz cijelu godinu. Osnovna škola Milke Trnine, također, nesebično pomaže u organizaciji manifestacije. Od ove godine se okreću novim potrebama djece, usmjeravaju se na projekte i edukaciju, pomoć u učenju i stvaranju sadržaja koje još nemaju, a koji su potrebni za zdravo odrastanje.

Damir  SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content