• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

13. DANI KUD-A ‘LIPA’

Bogat i raznovrstan program očuvanja i predstavljanja tradicijske kulturne baštine, prije svega pjesme, plesova i običaja, izveden je na 13. Danu KUD-a ‘Lipa’ iz Lipovljana, u subotu 09. lipnja.

Kud ‘Lipa’ je najstarije kulturno umjetničko društvo u općini Lipovljani i ustvari čini okosnicu kulturnih događanja ove općine. Tijekom godine ostvare oko 30 nastupa, a uz hrvatski, njeguju i folklor slovačke nacionalne manjine.

Uz domaće plesače i pjevače, predstavila su se i kulturno-umjetnička društva iz Nove Bukovice, Sinca, Kukljice, Stenjevca i Brodskog Stupnika, pa su Lipovljanci mogli vidjeti veliku raznolikost hrvatskih pjesama i plesova, narodnog blaga kojeg čuvaju društva diljem zemlje.

Ovogodišnje 13. Dane KUD-a ‘Lipa’ otvorio je općinski načelnik Nikola Horvat, a tom prilikom priredio je i svečani prijem za sve voditelje KUD-ova, zahvalio se svim plesačima i pjevačima na utrošenom vremenu kod očuvanja i prezentiranja tradicijskih pjesama i plesova, kako članovima društva u Lipovljanima, tako i svim gostima koji su došli u Lipovljane.

Prije toga, sve posjetitelje, goste i izvođače, u ime domaćina, pozdravila je Marica Tisaj, predsjednica KUD-a ‘Lipa’, koja je zahvalila i svima koji su pomogli da se tradicija Dana KUD-a ‘Lipa’ nastavi i ove godine, pomažući društvo materijalno, ili uporno radeći na učenju i prenošenju tradicijske baštine. U nastavku, program je vodila Martina Jurić, članica te ujedno i potpredsjednica KUD-a ‘Lipa’ Lipovljani.

Dan KUD-a ‘Lipa’ bila je i prilika da članovi KUD-a pokažu što su pripremali u protekloj godini, koje su običaje ili pjesme naučili plesti, plesati i pjevati, i tako ih sačuvali od zaborava. Tako su ovogodišnji Dan KUD-a ‘Lipa’, nakon kratkog mimohoda centralnim parkom Lipovljana otvorili mlađi članovi KUD-a ‘Lipa’uz pratnju tamburaške skupine KUD-a. Predstavili su se dječjim plesovima i kolima Posavine pod nazivom ‘Savila se bijela loza vinova’.

Nakon malih ‘lipaša’ nastupio je Mješoviti pjevački zbor ‘LIRA’ iz Lipovljana. Pod stručnim vodstvom profesora glazbe Franje Rodića, otpjevali su tri pjesme; Vezovi i jorgovani, Tena, i Kada jednom ovom zafalim se tilu.

Nakon njih predstavili su se gosti iz Nove Bukovice, također pod nazivom KUD ‘Lipa’.  Ovo kulturno-umjetničko društvo osnovano je 2013. godine, te nastupaju u izvornoj nošnji koja je rekonstruirana 1907. godine. Tridesetak članova folklorne i tamburaške skupine predstavilo se Spletom slavonskih kola i pjesama.

Pravu poslasticu pripremili su gosti iz mjesta Sinac. Također pod nazivom KUD ‘Lipa’, ovo društvo počiva na korjenima isključivo tamburaške glazbe, te je živući pokretač i prikazivač baštine mjesta Sinac, života Gacke doline i Like. Ove godine proslavljaju 95 godina postojanja i rada. Predstavili su se vrlo kvalitetnom, ali i nadasve zabavnom koreografijom pod nazivom ‘Peračice na gacki’, čime su zaslužili gromoglasan pljesak.

KUD ‘Kukljica’ iz Kukljice sa otoka Ugljana, danas broji 24 člana, a predstavio se Izvornim pjesmama i kolima Kukljice.  

Nakon  njih predstavio se KUD ‘Stenjevec’ iz Stenjevca. Članovi ovog KUD-a rade u četiri sekcije; folklorna, tamburaška, zabavna i narodna, a rade na očuvanju kulturnog blaga i baštine Stenjevečkog kraja i šire okolice grada Zagreba. Predstavili su se pjesmama i plesovima Stenjevca.

Na kraju programa, predstavili su se članovi KUD-a ‘Zrinski’ iz Brodskog Stupnika, i to pjesmama i plesovima Brodskog posavlja. 

I ovogodišnji Dan KUD-a ‘Lipa’ održan je pod pokroviteljstvom Općine Lipovljani, a nakon uspješnih nastupa završio je zajedničkim druženjem i plesom mnogobrojnih članova kulturno-umjetničkih društava  te dogovaranjem novih folklornih nastupa.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content