• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

LIPOVLJANSKI SUSRETI 2024 – SVEČANO OTVORENJE

Zbor Lira Lipovljani i ove je godine na početku svečanog otvorenja Lipovljanskih susreta izveo Odu radosti, himnu Europe. Lipovljani su Europa u malom od davnina, a prije 50 godina pokrenuta je inicijativa za održavanje Lipovljanskih susreta, manifestacije koja će slaviti zajedništvo u različitosti te kulturu I naslijeđe 17 nacionalnih manjina koje su tada živjele u Lipovljanima. Te 1974. godine održana je i prva manifestacija, a od 1976. Godine održavaju se Lipovljanski susreti, najveća i najznačajnija manifestacija nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

     Na to je u svom govoru podsjetio Nikola Horvat, načelnik Općine Lipovljani. “Ponosni smo i zahvalni začetnicima ideje i Lipovljanskih susreta, koji promiču toleranciju i suživot I slave kulturno različitost uz promociju culture, tradicije, običaja i naslijeđa nacionalnih manjina. Ponosni smo što nastavljamo tu tradiciju i naša je obaveza da to prenesemo budućim generacijama. Lipovljani su Europa u malom i primjer kako se zajedništvom gradi suživot.”

“Svaki čovjek brat je drugom, tvoj kad divni slijedi put.

Svaki čovjek koji sreću vjernog prijateljstva zna,

Svaki koji zna za ljubav nek’ nam svoj pridruži glas.”, stihovi su iz Himne Europe. Tim idejama vodili su se utemeljitelji Lipovljanskih susreta. “U današnjim izazovnim vremenima opterećenima ratovima, migracijama, terorizmom i globalnim krizama važnost ovih ideja izraženija je kao nikad u proteklih 50 godina.”, naglasio je Tibor Varga, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH i dodao: “Lipovljanski susreti su primjer kako se u tolreanciji gradi mir i suživot među narodima. Zaštita prava nacinanih manjina u Hrvatskj je na visokoj razini, a svoj su doprios tome dali i Lipovljanski susreti. Zato je Hrvatska zvijezda u Europskoj uniji koja sjaji raznolikim i bogatijim sjajem od mnogil. U promicanju multikulturalnosti nitko se nema pravo umoriti, a Lipovljanski susreti primjer su kako se to radi.”, poručio je predsjednik Savjeta za nacionalne manjine.

     Marijan Petir, saborska zastupnica i izaslanica Predsjednika Sabora RH rekla je kako je “Hrvatska najbolji primjer u Europskoj uniji kako se poštuju nacionalne manjine, a to su pokazali Lipovljanci prije 50 godina kada su iznijeli ideju o održavanju manifestacije nacionalnih manjina koji će slaviti raznolikost i tako očuvati kulturni I nacionalni identitet nacionalnih manjina i graditi zajedništvo. Jaki smo i uspješni onoliko koliko jedni druge poštujemo I uvažavamo i tražimo ono što nas spaja. Tako gradimo I njegujemo Lipovljanske susrete, tako gradimo i društvo u Hrvatskoj u duhu dijaloga i tolerancije. Voljela bih da Hrvati u zemljama u kojima su nacionana manjina imaju ista pravao kao nacionane manjine u Hrvatskoj.”, poručila je Marijana Petir.

     Marin Piletić, minister rada I izasanik predsjednika Vlade RH dodao je kako “Svi u Lipovljanima, bez obzira na nacionalnu pripadnost vole ovaj dio Hrvatske i pri tome njeguju i čuvaju svoju kulturu i nacionalni dentitet. Kad imamo bogatstvo kulturnih različitosti isprepleteno u miru desetljećima kao u Lipovljanima onda gradimo toleranciju, mir i suživot. Zadaća je svih nas da podržavamo ovakve manifestacije i nastavimo ih za buduće generacije.”, poručio je Marin Piletić.

     Melita Mulić, izalsanica Predsjednika RH, visokog pokrovitelja Lipovljanskih susreta,  istaknula je kao Lipovljanski susreti iz godine u godinu rastu I jačaju te njihva važnost svake godine dolazi više do izražaja. Čestitala je organizatorima i sudionicma na njihovom doprinosu u pronošenju europskih vrijednosti.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Rasplesana mladost njeguje baštinu svojih predaka

Dvosatnim izvođenjem pjevačkog i plesnog programa, revijom narodnih nošnji i, prije toga, mimohodom svih društava kroz centar Lipovljana, ovogodišnji ”Lipovljanski susreti” još

Videozapis Lipovljanskih susreta 2024 – 50 obljetnica

Zahvaljujemo svim članovima organizacijskog odbora, društvima, udrugama, tehničkim službama, ustanovama, sudionicima, pokroviteljima, sponzorima, izvođačima i naravno posjetiteljima, koji su doprinijeli i uveličali

Skip to content