• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

”Ususret zajedništvu” izložba o povijesti manifestacije ”Lipovljanski susreti”

”Lipovljanski susreti 2024.”, trodnevna manifestacija posvećena tradicijskoj baštini nacionalnih manjina koje žive u Hrvatskoj, održavaju se u znaku 50. obljetnice ideje o pokretanju ”Susreta”. Stoga je u petak, 23. kolovoza, u dopodnevnim satima, postavljena i svečano otvorena izložba fotografija i dokumenata ”Ususret zajedništvu”, autora Željka Sajka iz Novske.

         Izložba koja na 20-tak panoa i vitrina prikazuje povijest manifestacije, prvi je u nizu programa koji su pripremljeni za ovogodišnje ”Lipovljanske susrete”. Njezinim otvorenjem, otvorena je i ovogodišnja manifestacija, koja će svoj vrhunac postići u subotu, 24. kolovoza mimohodom društava 10 nacionalnih manjina i njihovim kulturno umjetničkim programom na pozornici ”Susreta”.

         Izložbu o povijesti manifestacije otvorio je Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani i predsjednik Organizacijskog odbora ovogodišnjih ”Lipovljanskih susreta”. Zahvalio je svima koji su došli na otvorenje i početak ovogodišnjih ”Susreta” i naglasio da se ovako skupljeno na jednom mjestu ima što vidjeti u tradiciji organiziranja ”Lipovljanskih susreta”.

         Na početku svečanog otvorenja izložbe o povijesti manifestacije, sve prisutne pozdravila je Marijana Musij, direktorica Turističke zajednice općine Lipovljani. Nakon nje i Marita Štelma, ravnateljica Narodna knjižnice i čitaonice Lipovljani, u čijem je prostoru postavljena izložba, koja će  bit otvorena sve dane ”Susreta”, a i neko vrijeme nakon njih. Za dolazak na otvorenje zahvalio se i Željko Sajko, koji je naglasio kako se skupilo mnogo materijala u 50 godina od početka ideje da se u Lipovljanima održi susret nacionalnih manjina. Svečani ugođaj otvorenju izložbe dao je, sviranjem na braču, Sebastijan Kovačević iz Novske.

         Na otvorenju izložbe bili su i nekadašnji aktivni sudionici ”Susreta”. Među njima i Gojko Đukić, jedan od šestorice pokretača manifestacije, Nevenka Zorić, višegodišnja plesačica u KUD-u ‘Lipa’, Roman Ovad, dugogodišnji voditelj press službe ”Susreta”, Zdravko Sever, novinar koji je zabilježio održavanje prvih ”Susreta” davne 1976. godine ….

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Ovogodišnji ”Lipovljanski susreti” mogu započeti

Sve je spremno i pripremljeno, i ovogodišnji ”Lipovljanski susreti” mogu početi. Trodnevna manifestacija nacionalnih manjina Hrvatske, kulturna i turistička priredba ”Lipovljanski susreti”,

Skip to content