• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Godine zahvalnosti svim hrvatskim braniteljima

Iako je prošlo već punih 29 godina od pobjedonosne vojne akcije Oluja, sjećanje na hrabrost i odvažnost hrvatskih branitelja u oslobađanju gotovo petine Hrvatske ne prestaje sve ove godine, a zahvalnost Hrvata je sve veća i veća. Misnim slavljem u župnoj crkvi, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod Velikog križa, spomenika svim poginulim za Hrvatsku na mjesnom groblju, u Lipovljanima je u ponedjeljak, 5. kolovoza obilježen državni blagdan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

         U župnoj crkvi sv. Josipa, lipovljanski župnik Tomislav Pavlović, služio je misno slavlje u čast svih poginulih u Oluji i za sve koji su njome pogođeni, koji su ranjeni, ili im je netko stradao tijekom ratnih operacija. Na svetoj misi, među ostalima, bili su prisutni ratni veterani iz Lipovljana i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani.

         Uz svečanu pjesmu crkvenog zbora, kojeg je vodio Josip Horvat, na lipovljanskom groblju ispred Velikog križa, položeni su vijenci i zapaljene su svijeće za sve poginule i stradale branitelje.

Prvi su vijenac položili ratni veterani, na čelu sa Željkom Pogačićem, predsjednikom udruge ratnih veterana, Ogranak Lipovljani, a potom općinski vijećnici Zlatko Štavalj i Josip Hudec, zajedno s Nikolom Horvatom, načelnikom općine Lipovljani. Svijeće su upalili i kratko se pred Velikim križem pomolili, te počast odali i Jure Klišanin, načelnik PGP Novska s ispostavom Jasenovac, vatrogasci DVD-a Lipovljani i predstavnici udruga građana.

Nakon toga održana je zajednička molitva, koju je vodio župnik Tomislav Pavlović s ministrantima.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dan hrvatskih branitelja obilježen je i u prostoriji lipovljanske udruge ratnih veterana Domovinskog rata, dok se na tornju župne crkve u Lipovljanima vijorila velika hrvatska trobojnica.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Popularni “Spačeki” svratili u centar Lipovljana

Od petka, 20. rujna, do nedjelje, 22. rujna, po peti puta organizirana je međunarodna manifestacija ”2cv Three Rivers Raid 2024.”. To je u biti bila, ekipna avanturističko-turistička vožnja Spačekima, a odvijala se na području Sisačko-moslavačke županije, uz njezine tri rijeke: Savu, Pakru i Lonju. Drugog dana manifestacije, karavana spačeka posjetila je i centar Lipovljana.

Skip to content