• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Matica slovačka organizirala učenicima slovačkog jezika putovanje u Slovačku 

Matica slovačka Lipovljani i Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke, organizirali su od 12. do 14. srpnja studijsko putovanje u Slovačku, za učenike slovačkog jezika u Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Lipovljanima. Učenici su putovali u pratnji svojih roditelja, a na većem dijelu ovog studijskog putovanja po Slovačkoj, pridružio im se i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani.

U trodnevnom programu obiđene su dvije prijateljske općine i glavni grad Slovačke. Nakon 8-satnog putovanja preko Mađarske i jugoistočne Slovačke, sudionici stručnog putovanja, smješteni su u hotelu Magura u Prievidzi, kao bazu iz koje su odlazili na dogovorene lokalitete. 

         Drugi dan studijskog putovanja, u subotu, 13. srpnja u dopodnevnim satima razgledao se dvorac Bojnice iznad Prievidze, kažu jedan od najljepših dvoraca u zemlji koja je u vrhu zemalja po broju ovih građevina. Učenici, u pratnji svojih nastavnika prof. Jelene Dejanović i Darija Pičaka, u dvorcu su imali priliku vidjeli dio slovačke povijesti, likovne i graditeljske kulture, sve do prostorija i načina života vlasnika dvorca, pa i njihovih grobnica.

         S kustosom i povjesničarem Erikom Kližanom, grupa iz Lipovljana, obišla je i crkvu sv. Nikole, odnosno sv. Mikule u Porubi. Nju su sagradili njemački doseljenici, odnosno rudari, koji su tu rudarili zlato i druge rude. Crkva je sačuvana u izvornom obliku, a gosti iz Lipovljana čuli su dio povijesti vezan za ovaj planinski, ali i  rudarski kraj, koji je nakon iskorištenih rudnika ostao šumarski i siromašni poljoprivredni kraj. Zato neki njegovi tadašnji žitelji odlazili za boljim životom, pa su doselili čak i u Lipovljane.  

          Nakon Porube, slijedio je odlazak u Nedožery-Brezany, gdje se održavao festivala ‘Top gulaš’ i višesatni kulturni i zabavni program. U okviru tog programa nastupili su i učenice slovačkog jezika iz Lipovljana, sa recitacijama i pjesmicama na slovačkoj jeziku. Posebno je bio zanimljiv 15-to minutni, solo nastup Kristijana Sudre iz Lipovljana, sa obrađenim slovačkim skladbama na gitari.

         Osim nastupa, srdačno pozdravljeni Nikol Horvat, načelnik općine Lipovljani, te Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke. Njih su dočekali načelnik prijateljske Općine Poruba, Tomaš Toth, te načelnik Općine Nedožery-Brezany, Jaroslav Pekár, skojima su razmijenili poklone. Svi sudionici studijskog putovanja iz Lipovljana počašćeni su gulašom po svom izboru.

         Zanimljivo je da je u zabavnom programu, po izboru voditelja zabavnog programa sudjelovala i jedna gošća iz Hrvatske. Članica ovog studijskog putovanja, Ana Japec Buneta nastupila je u natjecanju u zabijanju čavala, te u određenom roku zabila 10 čavala i pobijedila druge dvije natjecateljice. Za nagradu je dobila vrijedan poklon, za užitak i dugo sjećanje na prvi posjet Slovačkoj.

         Nakon toga uslijedio je prijem Jane Matiaškove, načelnice prijateljske Općine Lazany. Gosti iz Lipovljana dočekani su na tradicionalni način, kušanjem kruha i soli, a nakon toga i vrlo svečanim prijemom kod načelnice. Članice kulturnog društva Sielnica priredile su mali program, svi su se upisali u Knjigu sjećanja, nakon toga su Lipovljanci počašćeni sladoledom, kolačima i pićem u obližnjoj slastičarnici, a nakon toga i svečanom večerom o restoranu Raketa.

         Treći dan studijskog putovanja posvećen je bio povratku u Lipovljane, ali i posjeti Bratislavi, glavnom gradu Slovačke Republike. Kroz znamenitosti i ljepote Bratislave, od tvrđave i starog grada, preko izgrađenih mostova i modernih naselja, do trgovačkih centara, kao i prva dva dana, sudionike stručnog putovanja vodio je profesionalni turistički vodič Mladen Heruc. Stručnim putovanjem ostvareni su svi ciljevi, a posebno će učenici pamtiti svoj prvi inozemni nastup, kao i Kristijan Sudra, čiji se glazbeni nastup jako svidio publici u Slovačkoj. Matica slovačka Lipovljani tako je vrlo uspješno realizirala još jedan ovogodišnji program.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content