• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

U prvom rebalansu, za 4,5% povećan općinski proračuna Općine Lipovljani

Općinski proračun Općine Lipovljani povećan je za 4,5%, odnosno za 286.137 eura, pa sada za ovu godinu iznosi 6.647.471 euro. Prvi ovogodišnji rebalans općinskog proračuna prihvaćen je na 21. sjednici Općinskog vijeća koja je održana u srijedu, 22. svibnja. Sjednicu je vodio Tomislav Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća općine Lipovljani, a na sjednici je bilo 10 vijećnika, dok je njih troje opravdalo svoj izostanak.

         Za sjednicu su pripremljene 23 točke dnevnog reda, koje su na prijedlog Tomislava Lukšića, predsjednika vijeća, i prihvaćene. Nakon usvajanja zapisnika sa 20. sjednice, vijeće je započelo rad aktualnim satom. Troje vijećnika postavilo je šest pitanja na koje je odgovarao Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani. O najavljenoj izgradnji tržnice, uređivanju bivše samoposluge i najavi izgradnje dječjeg vrtića s jaslicama, pitanja je postavila vijećnica Nada Toš. O nastavku izgradnje nogostupa u ulici Braće Radića, pitanje je postavio vijećnik Zlatko Štavalj, a pitanja o investiranju u Poslovnu zonu, te o godišnjem financijskom izvješću Turističke zajednice općine Lipovljani, vijećnik Tomislav Budimir.   

         Nakon aktualnog sata, započelo je s usvajanjem pripremljenih izvješća, o kojima su općinski vijećnici informirani putem pisanih materijala. Bez velike rasprave, najprije je prihvaćen godišnji izvještaj o izvršenju općinskog proračuna Općine Lipovljani za 2023. godinu. Ukupni prihodi i primici općinskog proračuna ostvareni su u visini 2.802.723 eura, a ukupni rashodi i izdaci bili su 2.551.023 eura, pa je ostvaren višak prihoda u iznosu od 251.699 eura. Zajedno s viškom prihoda iz 2022. godine, u visini 363.517 eura, ostvaren je višak u visini 615.217 eura. Takav izvještaj je prihvaćen, a nakon toga je donesen odluka da se višak prihoda utroši namjenski prema izvorima financiranja.

         Nakon usvajanja izvješća o izvršenju općinskog proračuna, usvojena su i izvješću o izvršenju financijskog plana za 2023. godinu općinskih ustanova. Dječji vrtić Iskrica u prošloj godini ostvario je ukupni prihod u iznosi od 177.789 eura, a ukupni rashod bio je 179.659 eura. Razlika od 1.870 eura je pokrivena viškom prihoda iz prethodne godine koji je iznosio 3.168 eura.

         Vijećnici su prihvatili i izvještaj o izvršenju financijskog plana Narodne knjižnice i čitaonice Lipovljani za 2023. godinu. Ukupni prihod knjižnice u prošloj godini iznosio je 55.824 eura, a ukupni troškovi bili su u iznosu 56.427 eura. Manjak u poslovanju od 602 eura prenesen je u ovu godinu.

         Vijećnici su prihvatili i izvješća o programima građenja i održavanja komunalne infrastrukture u 2023. godini. Program izgradnje izvršen je kroz 5 projekata, u iznosu od 392.834 eura, a za  program održavanja komunalne infrastrukture utrošeno je 178.680 eura.

         Uz opširno obrazloženje načelnika Nikole Horvata, prihvaćene su, potom, prve izmjene i dopune općinskog proračuna za 2024. godinu. Ukupni prihod izmijenjenog općinskog proračuna planiran je u iznosu od 6.647.471 euro. To je za 4,5% povećanje u odnosu na planirani proračun tijekom prošle godine. Ukupni prihod povećava se za 286.137 eura.

         Vezano na prvi rebalans općinskog proračuna, prihvaćene su i prve izmjene programa građenja komunalne infrastrukture, programa socijalne skrbi, programa javnih potreba u obrazovanju i odoju i programa javnih potreba u kulturi općine Lipovljani za 2024. godinu.

         Bez velike rasprave, uz konstataciju da oba poduzeća posluju pozitivno, bez gubitaka, vijećnici su prihvatili izvješća o poslovanju Lipkom servisa d.o.o. i Lip-kom-a d.o.o. za 2023. godinu. Tom prilikom zahvalili su se i Davoru Živkoviću, direktoru tih pouzeća, za uspješno poslovanje i zajedničku suradnju, jer on odlazi na novo radno mjesto.

         Vijeće je potom donijelo i odluku o raspodjeli sredstava pomoći po oštećenicima za prijavljenu štetu na obiteljskim i višestambenim objektima. Sada će oštećenici primiti gotovo 50% sredstava od procijenjene štete, koju im je prošlog srpnja pričinilo olujno nevrijeme.

         Vijeće je na prijedlog načelnika Općine Lipovljani, Nikole Horvata, prihvatilo i da se isplati jednokratna novčana pomoć iz općinskog proračuna u visini 2 tisuće eura, obitelji Katarine Nerlović, za njeno daljnje liječenje.

         Još tekuća školska godina nije ni završila, a vijećnici Općinskog vijeća Općine Lipovljani, donijeli su već odluka da se nastavlja sufinanciranje dodatnog radnog materijala i školskog pribora u idućoj školskoj godini, za sve učenike od 1. do 8. razreda osnovne škole. Roditeljima učenika od 1. do 4. razreda sufinancirat će se kupnja radnog materijala u iznosu od 55 eura, a učenicima od 5. do 8. razreda sufinancirat će se 110. eura.

         Općinski vijećnici prihvatili su Plan upisa djece u Dječji vrtić Iskrica u Lipovljanima, izmjene i dopune Plana zaštite od požara, te izmjene i dopune Odluke o socijalnoj skrbi. Prihvaćena je i nova Odluka o određivanju koeficijenta za obračun plaće službenika i namještenika Općine Lipovljani i, kao posljednja točka, prihvaćeno je izvješće o provedbi plana upravljanja i raspolaganja nekretnina u vlasništvu Općine Lipovljani.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Održana druga akcija darivanja krvi

Druga ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi, održana je u Lipovljanima, u srijedu, 26. lipnja. Krv je darovana za potrebe Hrvatskog zavoda za

Skip to content