• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Likovna djela inspirirana 100-godišnjom Slovačkom etno kućom u Lipovljanima

Matica slovačka Lipovljani, u okviru svog godišnjeg rada i aktivnosti, priredila je likovnu koloniju na kojoj je sudjelovalo 10 likovnih umjetnika. Kolonija je ove godine održana u srijedu, 15. svibnja, u dvorištu i štaglju Slovačke etno kuće u Lipovljanima.

Slovačka etno kuća, sa popratnim objektima, prije svega obnovljenim štagljem i prostranim dvorištem, već je četvrtu godinu mjesto likovne kolonije nadarenih neprofesionalnih likovnih stvaratelja.

Ove godine na likovnoj kolonije sudjelovali su likovnjaci iz Kutine, Siska, Karlovca i Novske: Jadranka Del Ponte, Darinka Uzel, Branka Vrbanić, Šefica Vuković, Ana Januš, Edina Šalić, Mira Ivanković, Vlatka Vidiček Dam, Boško Rupčić i Želimir Šiško.

Iako nema zadane teme, slikari raznim tehnikama slikaju najčešće ono što vide, a to je baš Slovačka etno kuća, ili detalji njene unutrašnjosti, te uvijek zanimljivo dvorište kuće.

Ove godine Slovačka etno kuća puni 100 godina, od kako je izgrađena, pa su se slikari potrudili da je naslikaju kroz sva godišnja doba.

Na likovnoj koloniji u Lipovljanima, po prvi puta je sudjelovala i Štefica Vuković iz Novske, čiji je slikarski, crtački talent izuzetan, pa je i tako svojevrsno otkriće za javnost, a predstavila se crtežom etno detalja iz Slovačke kuće, tako aktualnih ovih dana u Hrvatskoj, (zbog hrvatskog nastupa na Eurosongu).

Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke Lipovljani, čiji je portret prvi puta nacrtan na koloniji, podijelio je svima Zahvalnice za sudjelovanje na ovom kulturnom događaju. Najavio je izložbu ovih radova, u okviru obilježavanja blagdana sv. Ćirila i Metoda, i sve slikare nagradio prigodnim suvenirima. Za slikare je priređen i ručak, uz zajedničko druženje tijekom višesatne, radosne kolonije na otvorenome.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Održana druga akcija darivanja krvi

Druga ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi, održana je u Lipovljanima, u srijedu, 26. lipnja. Krv je darovana za potrebe Hrvatskog zavoda za

Skip to content