• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Održana 20. sjednica Općinskog vijeća Općine Lipovljani

Prvu ovogodišnju sjednicu održalo je Općinsko vijeće općine Lipovljani. Sjednicu je vodio Tomislav Lukšić, predsjednik vijeća, a na sjednici je bilo prisutno 12 od 13 općinskih vijećnika. Na dnevnom redu, u srijedu, 28. veljače, našlo se 13 točaka dnevnog reda.

        Nakon usvajanja dnevnog reda i zapisnika s prošle sjednice, održan je aktualni sat na kojem su vijećnici Goran Ribar, Nada Toš i Melita Lenička postavili vijećnička pitanja na koje je odgovarao Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani.

        Nakon vijećničkih pitanja, uz kraća objašnjenja pročelnice Danijele Matejaš i načelnika, usvojen je Program sufinanciranja novog zapošljavanja za ovu godinu i Program potpora za poticanje razvoja turizma na području općine Lipovljani.

        Nakon toga usvojena je analiza stanja sustava civilne zaštite za 2023. godinu, Plan razvoja civilne zaštite u 2024. godini i prijedlog smjernica za organizaciju i razvoj sustava civilne zaštite od 2024. do 2027. godine. Uz te odluke prihvaćena je i Procjena rizika od velikih nesreća na području općine Lipovljani.

        U prošlogodišnjem olujnom nevremenu, načinjene su velike štete na području općine Lipovljani. Sisačko-moslavačka županija, odnosno župan, donio je Odluku o dodjeli sredstava pomoći za ublažavanje i uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda nastalih u srpnju 2023. godine, i to za 53 oštećenika s područja općine, koji su zadovoljili sve kriterije za nadoknadu štete iz Registra šteta. Bit će to 10,08% od iznosa utvrđene štete, iako su najavljena i moguća naknadna povećanja nadoknade štete. Općinsko vijeće je prema odredbama županijske odluke, samo donijelo svoju Odluku temeljem koje će se sredstva državnog proračuna isplaćivati oštećenicima. Također je donijeta i Odluka o isplati jednokratne naknade.

        Vijećnici Općinskog vijeća općine Lipovljani dali su i suglasnost na pripajanje društva LIP-KOM d.o.o., poduzeća za djelatnost vodoopskrbe i odvodnje,  u veliko, zajedničko društvo Moslavinu d.o.o., sa sjedištem u Kutini, prema zakonskom rješenju Vlade RH. Ovo je samo početak procedure, koja će, prema očekivanju, trajati minimalno godinu dana. Uz lipovljansko komunalno poduzeće,  Moslavini se pripajaju i komunalna poduzeća Hrvatske Dubice, Jasenovca i Novske, dok su Velika Ludina i Popovača već pripojeni od ranije.

        Bez rasprave je prihvaćena i Strategija upravljanja imovinom u vlasništvu Općine Lipovljani do 2027. godine, kao i Odluka o izdavanju suglasnosti za provedbu ulaganja kroz projekt Rekonstrukcija Željanske ulice u Lipovljanima, projekt koji će se prijaviti na natječaj europskih fondova, iz Intervencije 73.13.  Tom točkom završena je 20. sjednica Općinskog vijeća.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content