• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Kulturno prosvjetno društvo Ukrajinaca ”Karpati” održali redovnu godišnju Skupštinu

Nakon još jedne uspješne godine na očuvanju i pokazivanju baštine svojih predaka, članovi Kulturno prosvjetnog društva ”Karpati” iz Lipovljana, održali su redovnu godišnju Skupštinu udruge. Skupština je održana u subotu, 17. veljače u Društvenom domu u Lipovljanima, a vodio ju je Ivan Semenjuk, predsjednik KPDU ”Karpati”.

        Izvješće o velikom broju aktivnosti društva u 2023. godini, o nastupima i gostovanjima, te o organizaciji manifestacija u Lipovljanima, kao domaćini drugim društvima, prisutnim članovima podnio je Ivan Semenjuk. Prošlogodišnji rad su započeli odlaskom na prosvjed u Zagreb, pružajući tako podršku svojim sunarodnjacima u Ukrajini, u borbi protiv ruske agresije. Nastavili su mnogobrojnima nastupima, od kojih im je posebno važan i uspješan bio nastup na ”Lipovljanskim susretima”.

U prošloj godini i sami su bili domaćini tradicionalne ”Večeri ukrajinske pjesme i plesa”, te godišnjoj smotri društava Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske.

Nakon izvješća o radu, blagajnica ”Karpata”, Ankica Mrkša, podnijela je izvješće o financijskom poslovanju u prošloj godini. U njoj su raspolagali s nešto više od 28.600 eura, a ukupni troškovi bili su im veći od 18.900 eura. Najviše se trošilo za prijevoz na gostovanja članova društva, a najviše prihoda su ostvarili od Savjeta za nacionalne manjine RH. Općina Lipovljani potpomogla je aktivnosti društva ”Karpati” s 3.700 eura.

Planovi za ovu godinu su, također, brojni i raznovrsni. Posebno se raduju biti domaćini ukrajinskom društvu iz Kanade, te obilježavanju 130. godina doseljavanja, što žele zabilježiti tiskanjem knjige. Za sve svoje planove, planirali su ukupni prihod u visini od 34.000 eura.

Redovnu godišnju Skupštinu pratio je i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani. On je u pozdravnoj riječi pohvalio rad i raznovrsne aktivnosti društva. Posebno aktivnosti društva u Lipovljanima, a zahvalio im se i za odličan nastup na ”Lipovljanskim susretima”. Takav rad i sve aktivnosti Općina Lipovljani i dalje će podržavati i financijski potpomagati.

Rad društva i zajedničku suradnju pohvalili su i gosti na Skupštini, uglavnom čelnici kulturnih udruga na području općine Lipovljani.

Rasprave o izvješćima za prošlu godinu i predložen plan rada za 2024. godinu nije bilo, pa su svi usvojeni jednoglasno. Prije Skupštine održan je kraći pjevači i plesni program, a nakon završetka Skupštine, zajednička večera i kraće druženje.

Prije početka redovne godišnje Skupštine održan je polusatni pjevački i plesni nastup, uglavnom, najmlađih članova društva, koje uvježbavaju Anamarija Nerad i Mirko Fedak.  Sve što su prošle godine uvježbavali, i već na po kojem nastupu i pokazali, starija pjevačka skupina, te mlađa i starija plesna skupina Kulturno prosvjetnog društva Ukrajinaca ”Karpati”, pokazali su u subotu, 17. veljače na lipovljanskoj pozornici.

Cijenjeni ukrajinski plesovi, vrlo uvježbano izvedeni, garant su odličnog nastupa mladih plesačica i plesača KPDU ”Karpati”. Zato i ne čudi što ih često zovu na razne priredbe i manifestacije u Hrvatskoj, ali i u inozemstvo. I ove godine ih očekuje od 25 do 30 nastupa, na ponos svih članova društva, ali i Lipovljana.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content