• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Uz usvajanje proračuna Općine Lipovljani za 2024. godinu, najavljen program sufinanciranja kupnje, izgradnje ili adaptacije prve nekretnine za mlade obitelji

Proračun Općine Lipovljani u idućoj, 2024. godini iznosit će ukupno 9.426.020 eura. Od redovitog poslovanja planira se prihod u iznosu 6.371.334 eura, od zaduživanja 2.555.000 eura, te od prenesenih sredstava iz ove godine 504.317 eura, što sve zajedno iznosi rekordnih 9,4 milijuna eura. Takav općinski proračun kojeg je predložio Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, podržali su i vijećnici, na 19. sjednici Općinskog vijeća, koja je održana u srijedu, 13. prosinca.
Nakon izglasavanja proračuna za iduću godinu, općinski vijećnici donijeli su i Odluku o izvršavanju tog proračuna, te programe građenja i održavanja komunalne infrastrukture, program socijalne skrbi, program javnih potreba u obrazovanju i odgoju, program javnih potreba u kulturi i program javnih potreba u sportu.
Nakon odluka vezanih uz novi proračun, prihvaćen je Program korištenja naknada za zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada, te Odluka o izmjeni općinskih poreza kojom se ukida prirez.
Usvojena je i Odluka o sufinanciranju javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području općine Lipovljani, kojom će Općina sufinancirati razliku povećanja troška odlaganja miješanog komunalnog otpada u iznosu 21,27 eura po toni predanog otpada + pdv, kako krajnjim korisnicima usluge, odnosno stanovnicima ne bi došlo do povećanja cijena.
U 2024. godini, po prvi puta Općina Lipovljani sufinancirat će mladim obiteljima kupnju, izgradnju ili adaptaciju prve nekretnine, za što je proračunom osigurano ukupno 60.000,00 eura.
Na kraju sjednice, usvojena je Odluka o dodjeli javnih priznanja za iznimna dostignuća i doprinos od osobitog značaja za razvitak i ugled Općine Lipovljani. Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, koja će se održati u ožujku 2024. godine, Plaketa Općine Lipovljani dodijelit će se Gradskom društvu Crvenog križa Novska, za iskazanu humanost, nesebičan rad i pomaganje stanovnicima općine Lipovljani te osobiti doprinos u spašavanju ljudskih života.
Plaketa će se dodijeliti i članovima Prostovoljnog gasilskog društva Bizovik, za poseban doprinos, aktivno i nesebično sudjelovanje u saniranju štete nakon prirodne nepogode uzrokovane olujnim vjetrom. Plakete ponaosob će primiti Rok Mustar, Peter Pogačar, Tina Hlebš, Anže Hlebš i Ciril Bricelj.
Također, plaketa će se dodijeliti i Hrvatskim šumama d.o.o., za potrajno i odgovorno gospodarenje državnim šumama na području Općine Lipovljani i RH, za doprinos gospodarstvu Općine Lipovljani, te doprinos obilježavanju Dana Josipa Kozarca i manifestaciji Lipovljanski susreti u Lipovljanima.
Zahvalnice Općine Lipovljani dodijelit će se voditelju i treneru Škole nogometa u Lipovljanima koja djeluje u sklopu ŠNK „Slavonac“ Lipovljani, Marku Lončareviću te treneru Mateju Milašinoviću, za osobit doprinos u radu s djecom i mladima kroz školu nogometa, promicanje sporta i poticanje tjelesne aktivnosti mladih u Lipovljanima.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content