• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Općinski vijećnici donijeli odluku o raspisivanju izbora za mjesne odbore

Za dva mjeseca, u nedjelju, 12. studenog, na području općine Lipovljani, održat će se izbori za članove Vijeća mjesnih odbora. Četverogodišnji mandat dosadašnjim članovima mjesnih odbora je pri kraju, pa su općinski vijećnici općine Lipovljani, na 17. sjednici Općinskog vijeća, održanoj 13. rujna, donijeli odluku o raspisivanju izbora za buduća Vijeća mjesnih odbora u Lipovljanima, Krivaju, Piljenicama i Kraljevoj Velikoj.
Sjednicu je vodio Tomislav Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća, a na sjednici je bilo prisutno 12 od 13 vijećnika.
Nakon izglasavanja dnevnog reda i usvajanja zapisnika, održan je aktualni sat, koji je kao rijetko kada, trajao cijelih sat vremena. Na aktualnom satu, općinski vijećnici postavljali su pitanja na koja je odgovarao Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani.
Prvo pitanje uputila je vijećnica Suzana Pješ (HDZ) upitavši kolika je šteta nanesena stanovnicima općine Lipovljani u nevremenu, 17. srpnja, te tko će i kada isplaćivati odštetu?
Načelnik je u odgovoru prije svega podsjetio na razmjere nevremena i napore žurnih službi, danima iza nevremena, da što više saniraju nanesene štete. Na području općine Lipovljani, prijavljeno je preko 300 zahtjeva u kojima se opisuje nastala šteta, u procijenjenom iznosu od ukupno 4,5 milijuna eura. Svi zahtjevi obrađeni su i uneseni u elektronički sustav, te se dalje očekuje postupanje Državnog povjerenstva i nadležnih ministarstava, koji će sukladno zakonskoj proceduri donijeti odluku kako će se, na koji način i u kojem iznosu podmiriti šteta.
-Najugroženijim stanovnicima koji su ostali bez krovova na stambenim objektima, također i Općina Lipovljani planira pomoći. No, to nisu mali iznosi, a o svemu će odlučiti i Općinsko vijeće, najvjerojatnije, na slijedećoj sjednici – naglasio je Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani.
Treba napomenuti i kako se sukladno Zakonu, naknada štete ne dodjeljuje
• za štete na imovini koja je osigurana,
• štete na imovini koja nije osigurana, ako je vrijednost oštećene imovine manja od 60% vrijednosti imovine,
• neizravne štete,
• štete nastale na nezakonito izgrađenim zgradama javne namjene, gospodarskim i stambenim zgradama, za koje nije doneseno rješenje o izvedenom stanju prema posebnim propisima, osim kada je prije nastanka prirodne nepogode pokrenut postupak donošenja rješenja o izvedenom stanju. U tom slučaju će sredstva pomoći biti dodijeljena tek kada oštećenik dostavi pravomoćno rješenje nadležnog tijela.
Vijećnik Goran Ribar uputio je za nešto više informacija o infrastrukturnim radovima u Lipovljanima. Načelnik Nikola Horvat, odgovorio mu je da se trenutno radi na izgradnji dva nogostupa, u Sajmišnoj i u Ulici braće Radića, a njihov dovršetak očekuje se do kraja godine.
Vijećnica Melita Lenička upitala je da li se razmišlja o izgradnji novog mosta preko Pakre u Piljenicama, na mjestu nekadašnjeg drvenog mosta.
Načelnik Nikola Horvat je odgovorio da je to sigurno velika investicija, no da se za iduću godinu, sukladno planu i programu koalicije HSS-SDP-HSU-HNS, planira izrada projektne dokumentacije za novi most. Kako kaže, želja stanovnika Piljenica je da se možda čak i više izgradi drveni most, kao nekada, no da će se o svemu, prije svega očitovati struka i projektanti.
Vijećnica Nada Toš uputila je dva pitanja. Prvo se odnosilo na popravak bankina uz asfaltirane županijske ceste i oštećene slivnike u Ulici A. Starčevića, a drugo pitanje odnosilo se na ”Lipovljanske susrete”, da li su zadovoljni njima?
Načelnik Nikola Horvat odgovorio je da je o problemu obnavljanja i popravaka bankina i slivnika obavještena Županijska uprava za ceste i da se očekuje njihov odgovor i sanacija oštećenja.
Na pitanje o ”Lipovljanskim susretima” odgovorio je da je načelno zadovoljan ovogodišnjim rezultatima i posjetom, uzimajući u obzir vrlo teške vremenske uvjete, neočekivanu vrućinu i visoke temperature. Ipak, pokroviteljstvo predsjednika Republike Hrvatske, dolazak mnogih predstavnika pripadnika nacionalnih manjina i visokih uzvanika, potvrdili su da su ”Lipovljanski susreti” manifestacija nacionalnih manjina na državnom nivou.
Vijećnica Marija Horvat iznijela je da netko opet širi neistine, da je Općina Lipovljani kreditno zadužena i da će se ponovno kreditno zadužiti, pa moli komentar.
Načelnik Nikola Horvat ponovio je da Općina Lipovljani nije kreditno zadužena, da je zadnji kredit koji je podigao HDZ još 2009. godine, isplaćen u cijelosti 2019. godine, i da Općina ima stabilne prihode, da je likvidna i solventna. Kredit koji se planira radi izgradnje novog dječjeg vrtića i jaslica, podiže se kako bi se mogle servisirati obveze tijekom same izgradnje vrtića. Nakon povrata odobrenih europskih sredstava, kredit će se u većoj mjeri vratiti iz tih sredstava.
Posljednje pitanje u maratonskom aktualnom satu postavio je vijećnik Tomislav Budimir, koji je upitao vrijede li isti kriteriji poticanja poduzetništva u poduzetničkoj zoni i na privatnom zemljištu. Odgovorio mu je načelnik Nikola Horvat, da kriteriji poticaja za poduzetnike nisu isti, jer se želi poticati investiranje i izgradnja u poduzetničkim zonama.
Na 17. sjednici Općinskog vijeća, nakon završetka aktualnog sata, usvojen je polugodišnji izvještaj o izvršenju općinskog Proračuna za ovu godinu, te polugodišnja izvješća o poslovanju Dječjeg vrtića Iskrica i Narodne knjižnice i čitaonice. Prihvaćena je i odluka o donošenju izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja poslovne zone Hatnjak, usvojene izmjene Plana od požara za područje općine Lipovljani, te usvojen prijedlog ponovnog javnog natječaja za ravnatelja Narodne knjižnice i čitaonice u Lipovljanima.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Održana druga akcija darivanja krvi

Druga ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi, održana je u Lipovljanima, u srijedu, 26. lipnja. Krv je darovana za potrebe Hrvatskog zavoda za

Skip to content