• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Lipovljanski susreti slavlje zajedništva u različitosti

Lipovljanski susreti i ove su godine bili trodnevno slavlje zajedništva u različitosti. „Lipovljani žive europske vrijednosti i multikulturalnost oduvijek. Ovdje pripadnici 13 nacionalnih uz većinski hrvatski narod u suživotu čuvaju nacionalni identitete manjina i Općine Lipovljani. Nema te nepogode, korone, olujnog nevremena, koje bi nas spriječili u organizaciji Lipovljanskih susreta, najveće manifestacije nacionalnih manjina u Hrvatskoj.“, rekao je Nikola Horvat, načelnik Općine Lipovljani.

     Lipovljani su tri dana odzvanjali pjesmom i radosnim dječjim smijehom iz gradskog parka gdje su za najmlađe kroz tri dana organizirane razne kreativne radionice i zabavni program.   

     Uz nastupe na središnjoj pozornici nacionalne manjine bogadstvo svog nasljeđa, tradicije, običaja i kulture predstavili su na štandovima u središnjem parku. Sve su ponudili i specijalitetima svojih nacionalnih kuhinja. Najviše prostora zauzeo je Češki paviljon, jer Češka je ove godine bila zemlja partner Lipovljanskih susreta. Tome se osobito veselio Milan Hovorka, veleposlanih Češke u Republici Hrvatskoj. „Lijepo je biti u Lipovljani. Ovdje se vidi što je to Europa i koje vrijednosti dijelimo. Zajedno smo u različitosti i zajedno smo u slavlju. Rado smo prihvatili mogućnost da budemo zemlja partner i tako damo doprinos uspješnom održavanju ove europske manifestacije.“, naglasio je češki veleposlanik. U češkom paviljonu svi su posjetitelji bili ponuđeni češkim gastronomskim specijalitetima i originalnim Češkim pivom.

     U Knjižnici i čitaonici u Lipovljanim predstavljena je i izložba „Odrasli smo u EU“, koja pokazuje 19-godišnje članstvo u EU. „Hrvati i Česi bili su u mnogo zajednica. Europa nas je ponovo povezala i ujedinila kao i u Lipovljanima kroz desetljeća.“, rečeno je na otvorenju izložbe.

Osim bogate gastroponude i prezentacije kulture i običaja, u sklopu manifestacije održana je panel-rasprava o primjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

     – Ja mislim da mi moramo biti zadovoljni s tim zakonom, da su prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj na jednom zadovoljavajućem nivou. Mi kao članovi Savjeta za nacionalne manjine moramo brinuti i iznalaziti rješenja i nove načine kako bi poboljšali položaj nacionalnih manjina, poručio je Tibor Varga, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine.

     Pozivu na zajedništvo i toleranciju priključio se i Marin Piletić, ministar rada i socijalne skrbi u Vladi RH te kao izaslanik predsjednik Vlade RH. “Neka večeras iz Lipovljana zvuci tambure te svih narodnih pjesama i plesova nacionalnih manjina odlete do Ukrajinske granice s Rusijom i budu poruka i odgovor da je u Europi suživot sine qua non, te da je tolerancija i zajedništvo dio europskog i hrvatskog identiteta.”

     Lipovljane zovu i zaista jesu “Europa u malom” zbog mnoštva nacionalnih manjina koje ondje žive već stoljećima. To se najbolje vidjelo upravo proteklog vikenda – narodne nošnje i folklor zavladali su ulicama Lipovljana u minohodu i u svečanom folklornom program u kojem su sudjelovali KUD-ovi nacionalnih manjina. “Velika nam je čast sudjelovati u ovako jedinstvenom događaju,” istaknuli su sudionici u programu.

Članice i članovi 11 kulturo-umjetničkih društava podičili su se blagom kojeg su naslijedili od svojih starih. Upravo te svoje bisere utkali su u nisku hrvatske tradicijske kulture i s njihovim obolom i doprinosom naša hrvatska niska je još ljepša i još draža, riječi su to koje su se čule s pozornice u prepunom lipovljanskom parku.

     U zabavnom dijelu programa posjetitelje Lipovljanskih susreta zabavljali su Prljavo kazalište, SuperCover Band, Najbolji hrvatski tamburaši i Slavonski dukati.

     Kao i svake godine nedjelju, treći dan Lipovljanskih susreta obilježili su vatrogasni izazov, dječji nogometni turnir i turnir u pikadu, a u gradskom parku pekao se šaran na rašljama u sklopu “Ribičkog poslijepodneva” uz glazbu sastava Ukradeno vrijeme. Iako je vrućina bila tropska biciklisti su se odazvali pozivu i vozili su obiteljsku biciklijadu „PedaLica“ lipovljanskim krajem. Na kraju trećeg i završnog dana ovogodišnjih Lipovljanskih susreta publici je zasvirao domaći glazbeni sastav Project – S.

     Hrvatska je po tradicijskoj kulturi jedna od najbogatijih zemalja svijeta, a Lipovljani ovom manifestacijom daju tome veliki doprinos, poručio je Branko Uvodić vodeći središnji program što je gromoglasnim pljeskom pozdravilo više tisuća posjetitelja.

     „Primjer života, suživota pripadnika manjina s većinskim stanovništvom je upravo ono bogatstvo koje mi svake godine krajem kolovoza želimo prikazati svim našim posjetiteljima, kako bi vidjeli zapravo da jedno malo mjesto može živjeti europske vrijednosti.“, istaknuo je Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani.

Govorom zahvale i isticanjem zajedništva, u ime Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Susrete je otvorila Melita Mulić, savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo.

Foto: Berislav Žužić, Nikola Blažeković, Nikola Pažin, Damir Smetko, Tomislav Lukšić i Mladen Kukor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content