• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Promovirana osma zbirka pjesama Kristine Semenjuk

Potpuno slijepa, 58-godišnja Kristina Semenjuk iz Novske, unatoč teškom hendikepu, napisala je i tiskala novu, 8. zbirku poezije. U organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice iz Novske, u okružju poštovatelja Kristininih pjesničkih stihova, i uz prisutnost članova Udruge slijepih i slabovidnih grada Kutine i dijela SMŽ, čiji je dugogodišnji član, promocija nove zbirke pjesama ”Od svjetlosti sam”, održana je u utorak, 27. lipnja u Novskoj.

Urednica i lektorica nove knjige stihova Kristine Semenjuk, ujedno i voditeljica promocije, bila je Danijela Pauković, srednjoškolska profesorica. Promociju je otvorila Darija Jež, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice, a nadahnuto, kakve su i nove Kristinine pjesme, o zbirci poezije ”Od svjetlosti sam” govorio je Siniša Matasović, predsjednik Ogranka Društva hrvatskih književnika SMŽ iz Siska.

U ime nakladnika, Ogranka Matice hrvatske Novska, govorio je Alojz Buljan, predsjednik Ogranka, a vrlo dojmljivo i izražajno, stihove iz nove zbirke govorila je Daniela Vuković, umjetnica iz Novske, koja je radila i na pripremi ove zbirke, kao i Katarina Kovačević. Glazbeni dio promocije izveo je Danko Tomanić, kantautor iz Siska.

Promociju zbirke pjesma zaključila je sama autorica, Kristina Semenjuk, koja je govorila svoje stihove. Najčešće su to bili stihovi iz ciklusa ”Gitara Kristove mudrosti” i ciklusa ”Zašto sam sretna”. Ova 8. zbirka sadrži još dva ciklusa pjesama: ”Boje godišnjih doba” i ”Mirisi ljubavi”, s ukupno 115 objavljenih pjesama.

Od prve objavljene zbirke pjesama ”Biserje tame”, u 2002. godini, prošlo je dugih, a opet radosnih, 20 godina vrlo plodnog stvaralaštva Kristine Semenjuk, kakvog nemaju ni većina poete koje posjeduju vid i nisu ničim hendikepirani, kao što je to Kristina Semenjuk. U tom stvaralaštvu, u okovima tame i pod pritiskom sljepoće, najviše je zaokupljena duhovno-religijskim lirskim pjesmama, a vjera i njezine pjesme koje bi se mogle upućivati Svevišnjem kao molitve na misama, daju joj snagu sve nedaće izdržati. ”Od svjetlosti sam”, poručuje novom zbirkom pjesama, i ne može joj tama ništa jer njenih je stihova sve više, a svijetle sve jače i duže.

Za novoobjavljene pjesme Kristina Semenjuk dobila je pohvale i mnoge čestitke. Među čestitarima bio je i Mario Merhaut sa suradnicama, predsjednik Udruge slijepih i slabovidnih grada Kutine i dijela SMŽ, uz nekoliko članova te udruge iz Kutine i drugim mjesta naše županije. Čestitke su uputili i prisutni književnici i pjesnici Ratko Bjelčić i Ljiljana Zorčić iz Siska, te Miroslav Lovčanin i Jasna Popović Poje iz Novske. Čestitke su joj uputili i njeni prijatelji, koji su s radošću dočekali novu zbirku poezije, koju treba, ponekad, i više puta pročitati.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content