• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Ostvaruju se planirane aktivnosti europskog projekta ”Istražujući raSTEMo” u Osnovnoj školi u Lipovljanima

Nakon 9 mjeseci provođenja STEM projekta, u Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Lipovljanima, u četvrtak, 25. svibnja, održana je konferencija, zajedno s partnerima u projektu, na kojoj je podvučena crta o provođenja prvog dijela projekta. Osim osvrta na ostvareno, govorilo se i o planiranim zadacima u slijedećih 9 mjeseci trajanja projekta. Ciljevi projekta se planiranom dinamikom ostvaruju, a za to su učiteljice, članice projektnog tima, dobile zaslužene čestitke.

         Konferenciju o provođenju STEM projekta, ”Istražujući raSTEMo / Explore and grow with STEM”, koji je započeo 1. rujna prošle godine, a nositelj je Osnovna škola Josipa Kozarca iz Lipovljana, otvorila je Mirjana Faltis, ravnateljica škole. Ona je iznijela osnovne podatke o projektu, a učiteljica Valentina Jugović, najprije je prezentirala dosadašnji tijek provođenja projekta i njegova ostvarenja, a potom i planirane aktivnosti, koje slijede na jesen, s početkom nove školske godine.

         -Do sada su održane dvije terenske nastave učitelja u Dubrovniku i na Biokovu, te za učenike višednevna nastava u Rijeci i jednodnevna u Zagrebu. U tijeku su održavanja online edukacije s Partnerom 2, a s Partnerom 1, održano je 5 tematskih radionica. Obnovljene su i adaptirane 3 učionice s kabinetima i to za predmete: biologija/kemija, fizika/matematika i tehnička kultura/informatika. U veljači su finalizirani kurikulumi za 8 izvannastavnih aktivnosti, a od travnja ove godine krenulo se s njihovom realizacijom. Nabavljena  je STEM oprema male nabavne vrijednosti a u tijeku su dvije javne nabave STEM opreme velike vrijednosti – naglasila je učiteljica Valentina Jugović tijekom predstavljanja ostvarenih projektnih zadataka.

         O svojim iskustvima s održanih terenskih nastava za učenike na konferenciji su govorili učenii: Lucija Mirković, Jakov Pavlović i Lucija Ćosić.

         O održanim tematskim radionicama, prisutnima je govorio Mladen Plaziblat, Partner 1, odnosno Otvorena računalna radionica ‘Svi smo protiv’ iz Zagreba. Izrazio je zadovoljstvo ostvarenim i najavio aktivnosti do kraja projekta.

         O suradnji i online edukacijama, putem interneta, na konferenciju su se uključili i govorili partneri s Islanda: GeoCamp Island ehf. iz Reykjanesbaera.

         Na ostvarenim ciljevima u projektu, razvijanju vještina nastavnika, jačanju STEM vještina učenika, te modernizaciji školskih učionica i nabava STEM oprema, Osnovnoj školi Josipa Kozarca iz Lipovljana i projektnom timu koji to sve provodi, čestitali su Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, čije je riječi zahvale i čestitke prenijela u njegovo ime Marijana Musij, direktorica Turističke zajednice općine Lipovljani, Siniša Kesić, dogradonačelnik Novske, te Robertina Štajduhar, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Sisačko moslavačke županije.

         Najavom aktivnosti u rujnu, završila je konferencija o STEM projektu u Osnovnoj školi u Lipovljanima, projektu koji iznosi više od 2,7 milijuna kuna, odnosno 366.276 eura, od čega se s Europskog gospodarskog prostora financira u iznosu od 311.334 eura, a iz Državnog proračuna Republike Hrvatske, u iznosu od 54.941 eura. O projektu ”Istražujući raSTEMo” govorilo se i tijekom zajedničkog druženja nakon konferencije, a svi ciljevi trebaju biti ostvareni do 31. siječnja iduće godine, do kada traje ovoj projekt.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content