• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Članovi Češke besede organizirali podizanje majbana a pridružili im se članovi Udruge umirovljenika

Prošle godine ponovo oživljena tradicija podizanja majbana, odnosno majskog drveta u Lipovljanima ove je godine nastavljena. U organizaciji Češke besede općine Lipovljani kojoj se u tradiciji podizanja majbana ove godine pridružila i Udruga umirovljenika općine Lipovljani. Majsko drvo je dovezeno, okićeno i podignuto u nedjelju 30. travnja u popodnevnim satima.

Tako i ove godine centar Lipovljana uz stoljetni park krasi i okićeni majban koji se tradicijski podiže uz 1. svibanj, odnosno 1. maj. Posveta je to i iskazivanje radosti te dolasku proljeća, simboličnom buđenju novog života a za neke i čin obilježavanja 1. maja – Praznika rada.

Podizanje majbana težak je i pomalo opasan posao pogotovo ako je majban dugačak, odnosno visok. Ove godine on je u Lipovljanima podignut s manje rizika jer je postavljen uz pomoć stroja kojim je upravljao Zlatko Štrban. Nakon što je majban podignut učvršćen je i osiguran od prevrtanja, krenulo je i veselje.

Na ulazu u Društveni dom u Lipovljanima, članovi Češke besede općine Lipovljani i članovi Udruge umirovljenika općine Lipovljani izveli su pjevački i plesni program. Glazbeni sastav Češke besede ”Zlatni roky” svirali su češke pjesme a članice folklorne skupe otplesale su nekoliko plesova. Pjevačka skupina Udruge umirovljenika otpjevala je više pjesama.

Svi učesnici programa, ali i oni koji su promatrali tradicijski običaj podizanja majbana, odnosno majskog drveta, počašćeni su pecivima i pićem a glazbeni sastav svirao je do večernjih sati pa su poneki mogli i zaplesati. Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content