• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Donesena odluka o dobitnicima javnih priznanja općine Lipovljani

Prva ovogodišnja sjednica Općinskog vijeća općine Lipovljani održana je u srijedu, 8. ožujka. U novouređenoj općinskoj vijećnici, sjednicu je vodio Tomislav Lukšić, predsjednik vijeća, a prisutno je bilo 11 od 13 općinskih vijećnika.

        Sjednica je započela upućivanjem čestitaka svim ženama za međunarodni praznik Dan žena, a potom je usvojen dnevni red od 8 točaka. Nakon usvajanja zapisnika s prošle, 13. sjednice Općinskog vijeća, održan je aktualni sat.

        Troje vijećnika uputilo je 5 pitanja, na koja su odgovorili Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani i Davor Živković, direktor ”Lipkom servisa”.

        Vijećnik Zlatko Štavalj uputio je dva pitanja. Želio je saznati više informacija o dodijeljenim sredstvima za izgradnju novog dječjeg vrtića i što će se na tome raditi dalje, te kakvo je trenutnom stanju u vatrogasnom društvu i Vatrogasnoj zajednici općine Lipovljani?

        Odgovorio mu je općinski načelnik Nikola Horvat, da je pristigla odluka Ministarstva znanosti i obrazovanja o sufinanciranju izgradnje novog dječjeg vrtića sredstvima Europske unije, u visini nešto manjoj od 800.000 eura, odnosno oko 5,75 milijuna kuna, a slijedi potpisivanje ugovora i priprema dokumentacije za javni natječaj.

        Što se tiče vatrogasnog društva i Vatrogasne zajednice, rekao je Nikola Horvat, iza nas su turbulentna vremena, ali oni će uvijek imati podršku Općine Lipovljani. Vatrogasna zajednica je stup spašavanja i zaštite na području općine, a dugoročno treba odlučiti o zapošljavanju bar profesionalnog zapovjednika u društvu. Jako puno je uloženo u vatrogasno društvo i dalje treba nastaviti ulagati. 

        Vijećnik Josip Hudec upitao da li se može provesti, kao prijašnjih godina, jedna akcija ”zelene čistke”?

        Ogovorio mu je Nikola Horvat, da se zbog pandemije  i epidemioloških mjera ”zelena’ čistka“ nije mogla provoditi dvije godine , no da se ovog proljeća planira ponovo organizirati ova akcija prikupljanja nelegalno odbačenog otpada u prirodi.

        Odgovoru se pridružio i Davor Živković, direktor ”Lipkom servisa”, koji je istaknuo da je reciklažno dvorište svakodnevno otvoreno i da stanovnici svoj otpad mogu tamo odložiti, a ne ga bacati uz prometnice i po zelenim površinama. Djelatnici ”Lipkom servisa” su nedavno, uz lokalne prometnice i putove nakupili jednu prikolicu bačenog otpada u prirodu.

        Vijećnica Suzana Pješ zahvalila je načelniku za obnovu kućica na autobusnim stajalištima pa upitala do kud se došlo s uvođenjem novih autobusnih linija? Nikola Horvat je odgovorio da je projekt Sisačko-moslavačke županije, koji se planira provoditi u partnerstvu sa gradovima i općinama SMŽ, uz potporu Vlade RH, a u kojem će svi stanovnici naše županije imati besplatan javni autobusni prijevoz, na svim linijama unutar Sisačko-moslavačke županije, trebao započeti početkom nove godine. U siječnju je postavljen upit županu što je s time, na što je župan odgovorio kako  se radi na tome i da se početak planira u 2. mjesecu. No do danas projekt nije započet. Načelnik je rekao kako će se vratiti sve nekadašnje autobusne linije, ali i da je usvojen prijedlog o uvođenju novih linija za Piljenice i Kraljevu Veliku.

        Ista vijećnica upitala je i za više informacija o uređenju prostorije za mlade u Krivaju. Ogovorio joj je načelnik Nikola Horvat, kako je to ideja Mjesnog odbora Krivaj i njegovog predsjednika Mladena Jancetića, kojeg želi pohvaliti, kao i rad odbora. Uređena je jedna prostorija u dva dijela, u sklopu Društvenog doma, koja će služiti za druženje mladih. Opremljena je i putem donacija i još se sve to uređuje, a iz općinskog proračuna je izdvojeno 85.000 kuna.

        -Po istom principu planira se urediti i prostorija za mlade u Piljenicama, koja postoji u potkrovlju Društvenog doma – naglasio je na kraju odgovora Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani.

        Nakon aktualnog sata, vijećnici su jednoglasno izglasali Program sufinanciranja novog zapošljavanja u 2023. godini, kojeg je vijećnicima pojasnila Danijela Matejaš, pročelnica Jedinstvenog pravnog odjela Općine Lipovljani. Načelnik Nikola Horvat dodao je kako su povećane i naknade koje su do sada iznosile do 10.000 kn. Po novome,  najviši iznos sufinanciranja po novo zaposlenoj osobi iznosi 2.000 eura.

        Jednoglasno je prihvaćena i analiza stanja sustava civilne zaštite na području općine Lipovljani, te Plan razvoja sustava civilne zaštite za ovu godinu s planiranim financijskim ulaganjima u sustav tijekom ovog trogodišnjeg razdoblja.

        Vijećnici su donijeli i Odluku o četvrtim izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja općine Lipovljani, te Odluku o imenovanju Povjerenstva za uvođenje u posjed poljoprivrednog zemljišta Republike Hrvatske na području općine Lipovljani. U ovo Povjerenstvo imenovani su Danijela Matejaš, Jadranko Marinković i Domagoj Matejaš.

        Sjednica Općinskog vijeća Lipovljani završila je donošenjem odluke o  dodjeli javnih priznanja uz skorašnji Dan općine Lipovljani. Nagrada za životno djelo bit će dodijeljena Đuri Vidmaroviću, a Zahvalnicu općine Lipovljani dobit će Nikola Zeman, Udruga umirovljenika općine Lipovljani i Športsko ribolovno društvo ”Šaran” iz Lipovljana.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content