• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Ukrajinska zajednica sjeća se Tarasa Ševčenka

Ukrajinska zajednica Republike Hrvatske ove je godine, Dan velikana ukrajinske kulture Tarasa Ševvčenka, obilježila u subotu, 11. ožujka u Lipovljanima, i u Zagrebu. Sjećanje na Ševčenka u Lipovljanima je održano u dopodnevnim satima, a u Zagrebu u popodnevnim satima, a bili su prisutni članovi svih ukrajinskih društava i udruga u Hrvatskoj, od Osijeka do Zagreba.

        Zajedničkim autobusom od Osijeka preko Vukovara i Slavonskog Broda, članovi ukrajinskih društava doputovali su u Lipovljane, gdje su ih čekali članovi KPDU ”Karpati”. Pred spomenikom podignutom Tarasu Ševčenku, jednom od dva u Hrvatskoj, izaslanstvo prevođeno Vladom Karešinom, predsjednikom Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske, položilo je cvijeće, nakon čega je održan prigodan program.

        Marija Semenjuk Simonović, tajnica Ukrajinske zajednice RH, pozdravila je prisutne goste i podsjetila sve prisutne na razlog i program obilježavanja lika Tarasa Ševčenka. U pozdravnom dijelu obraćanja pozdravila je predstavnike ukrajinske manjine u županijama i gradovima: Mirka Fedaka, Nikolu Zastrižnog, Tetjanu Kočnjevu i Marija Hasa, sve predsjednike društava, župnika u Lipovljanima Nikolu Stupjaka i sve izvođače programa. Potom se svim prisutnima obratio Vlado Karešin, predsjednik Ukrajinske zajednice RH.

-U ožujku cijeli svijet obilježava Ševčenkove dane jer se 9. ožujka prije 209 godina rodio, a 10. ožujka prije 162 godine Ševčenko je umro. Unatoč fizičkoj smrt, on još živi u knjigama, njegov gorljiv duh plamti u srcu svakog od nas, a njegova slika u svakoj ukrajinskoj kući stoji na zidu, kao ikona – rekao je Vlado Karešin, predsjednik UK RH.

Nadahnuto, prisutnim članovima Ukrajinske zajednice RH govorio je i Nikola Stupjak, župnik grkokatoličke župe u Lipovljanima. Potom su svi zapjevali, a učenici ukrajinskog jezika iz Osijeka i Lipovljana su pjevali ili govorili pjesme Tarasa Ševčenka, da bi na kraju programa članovi ”Karpata”, uz glazbenu pratnju Anamarije Nerad, izveli dvije uglazbljene Ševčenkove pjesme.

        Za dolazak u Lipovljane, ali i zajednički odlazak u Zagreb, svima je na kraju, zahvalio Ivan Semenjuk, predsjednik KPDU ”Karpati” iz Lipovljana. Nakon zajedničkog ručka, članovi Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske uputili su se u Zagreb, gdje je kod spomenika Tarasu Ševčenuku održan program obilježavanja njegovog dana, ali i potpora Ukrajini, nad kojom agresiju već duže od godinu dana vrši susjedna im Rusija.

        Velikan ukrajinske kulture Taras Ševčenko, njegova djela i brojna stvaralačka ostavština, okupila je još jednom pripadnike ukrajinske nacionalne manjine, kako bi podsjetili hrvatsku javnost i svoju djecu na iznimnu važnost ukrajinskog Oca domovine. Njegov dan obilježili su kod jedina dva podignuta spomenika u Hrvatskoj, kao što to Ukrajinci čine diljem svijeta, u kojem je podignuto više od tisuću i sto spomenika Tarasu Ševčenku. 

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content