• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Male maškare u Piljenicama završile paljenjem fašnika

Opet su se u Piljenicama okupile princeze i kraljice, anđeli i vražice, čarobnice i vještice, zajedno s policajcima, majstorima, Betmenima i Spidermenima, kako bi se zabavili na Dječjem maskenbalu. U Društvenom domu, u subotu, 18. veljače, dvosatna vesela zabava završila je spaljivanjem fašnika, na otvorenom uz Pakru, e da bi on platio za sve naše probleme.

Male maškare u Piljenicama, nakon dvogodišnje stanke, ponovo su održane, a organizator zabavnog plesa bio je opet Mjesni odbor Piljenice, na čelu s Gordanom Katarinom Horvat. Okupilo se 55 malih maškara iz Piljenica, koje su, nakon dvosatnog druženje, sve i nagrađene. Kroz zabavu i ples pratili su ih Štrumfovi, a gledatelji su bili roditelji. Da bi bile što veselije, male maškare počašćene su krafnama i sokovima.

Vesela priredba za djecu, koja ima za cilj da se ne zaboravi tradicija i da se djeca što više zajedno druže, na lipovljanskom području, jedino se već godinama održava u Piljenicama. Nekad su djeca spremljena u maškare obilazile domaćinstva, zapjevala za kakvu kovanicu, za koje jaje ili krafnu, a danas se ti običaji, uglavnom, ne njeguju. Zato je bar zajedničko druženje u obliku Dječjeg maskenbala, pohvalna priredba, koja može još podsjetiti na tradiciju maskiranja, pučku tradiciju koju se u Piljenicama uspješno pokušava sačuvati.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content