• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Održana redovna i izborna Skupština MPZ ”Lira” iz Lipovljana

Isticanjem i podsjećanjem na svoju, 25-tu, jubilarnu godišnjicu rada i djelovanja, protekli su nastupi i gostovanja članova mješovitog pjevačkog zbora ”Lira” iz Lipovljana, tijekom 2022. godine. Uz sjećanje na tu obljetnicu, i u četvrtak, 9. siječnja, održana je redovna, ali i izborna godišnja Skupština Mješovitog pjevačkog zbora ”Lira”, na kojoj je bio prisutan i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani.

        Skupštinu je otvorila Nevenka Zorić, predsjednica ‘Lire”, koja je pozdravila sve prisutne i predložila dnevni red.

        Izvješće o radu u prošloj godini, podnijela je, također, Nevenka Zorić, istaknuvši sve nastupe u 2022. godini. Oni su započeli, u ožujku, nastupom na svečanosti za Dan općine Lipovljani, a završili su sjajnim koncertom kojim su obilježili 25. obljetnicu djelovanja i tijekom prosinca, Adventskim koncertima u Zagrebu, Novskoj i Lipovljanima. Za nastupe su vježbali dva puta tjedno, a posebno su ponosni na tri nastupa u Slovačkoj, održana u srpnju, zajedno s KUD-om ”Lipa”, i u suradnji s Maticom slovačkom Lipovljani.

        Lani su se zboru priključile dvije nove pjevačice, pa sad ima ukupno 20 članova ”Lire”. U prošloj godini, za svoj rad, imali su na raspolaganju 18.284 kune, a utrošili su 18.102 kune. Ove godine za svoj rad planiraju ukupno 3.614,17 eura – izvijestio je Skupštinu, blagajnik ”Lire” Robert Ivanec.

        Nakon usvajanja Plana rada i financijskog plana za 2023. godinu, Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke, pozdravio je rad i nastupe u prošloj godini, te potvrdio da je dio planiranih nastupa ujedno i sastavni dio Plana rada Matice slovačke za ovu godinu. Predložio je također, da zbor krene u pripremu izdavanja nosača zvuka, kako bi njihov opus skladbi i njihovi sjajni nastupi ostali trajno zabilježeni na nosaču zvuka.

        U izbornom dijelu Skupštine dana je razrješnica dosadašnjem vodstvu udruge, a Marica Horvat, predsjednica kandidacijske komisije predložila je novo rukovodstvo, koje je jednoglasno i izbrano. U sljedećem razdoblju udrugu pjevača ”Lira”, vodite će i dalje, kao predsjednica, Nevenka Zorić, za dopredsjednika je izabran Vladimir Kačmarčik, a za tajnicu Dubravka Kačmarčik. Blagajnik će i dalje biti Robert Ivanec, a članovi Upravnog odbora Franjo Vlahović, Irena Mutić i Sonja Rodić. U Nadzorni odbor udruge izabrani su Ankica Mrkša za predsjednicu, te Senjka Vlahović i Ivica Ardan za članove Nadzornog odbora.

Na radu i održanim nastupima, pjevačima ”Lire”, čestitali su i gosti: Ivan Semenjuk, u ime KPDU ”Karpati”, Vjera Ožoga u ime Češke besede općine Lipovljani i Svjetlana Letvenčuk, u ime KUD-a ”Lipa”.

Čestitkama se pridružio i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani. Istaknuo je da je svaki nastup ”Lire” vrlo lijepo prihvaćen, pa iako su mali zbor, svoje nastupe izvode na razini profesionalnih zborova. Zahvalio je za sve nastupe, posebno u onom dijelu koji se tiče Općine Lipovljani i njezinih manifestacija.

-Trudimo se i da svake godine bar nešto povećamo financijska sredstva za sve naše udruga, pa će tako i ove godine u općinskom proračunu biti osigurano gotovo milijun kuna, odnosno više od 120.000 eura. Vjerujem kako ćete i vi ostvariti ovaj plan od 3,5 tisuće eura. Podržavam da što više mladih pjevača privučete u svoj zbor i želim da vam se ostvare svi planovi u ovoj godini, pa i više od toga. Za vaš nesebičan, vrijedan i cijenjeni trud veliko vam hvala u ime Općine Lipovljani i moje osobno ime – zahvalio je na kraju Skupštine, načelnik Nikola Horvat.

Poslije Skupštine pripremljen je domjenak i zajedničko druženje, a nakon niza godina, na druženju se i zapjevalo. Pjesmu je vodio Franjo Vlahović Baja, a njemu su se pridružili i svi ostali, lijepi glasovi članova Mješovitog pjevačkog zbora ”Lira” iz Lipovljana.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content