• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Matica slovačka u Lipovljanima donijela ambiciozni Plan rada za 2023. godinu

Matica slovačka Lipovljani, u srijedu, 28. prosinca održala je u Društvenom domu godišnju Skupštinu, na kojoj je izvršen rebalans financijskog plana za ovu godinu, nakon čega je prihvaćen Plan rada udruge za iduću godinu i financijski plan, koji je planiran na vrlo značajnih 129 tisuće eura, odnosno dosadašnjih više od 978 tisuća kuna.

        Nakon izbora radnih tijela Skupštine, Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke Lipovljani, pozdravio je prisutne članove i goste Skupštine, te obrazložio izmjene i dopune ovogodišnjeg financijskog plana. Zbog smanjenih programa i financijskih prihoda, smanjen je i financijski plan za 2022. godinu. Na kraju ove godine, financijski plan je rebalansiran na 354.000 kuna, odnosno na 47.000 eura, uz detaljno obrazloženje.

        Potom je predsjednik Matice slovačke, Josip Krajči, predstavio Plan rada za iduću, 2023. godinu. Svakog mjeseca Matica ima planiranih po nekoliko aktivnosti iz programa kulturnog amaterizma, raznih manifestacija i nastupa, te gostovanja s nastupima u Slovačkoj i Austriji. Tu su i značajni radovi na uređenju i održavanju Slovačke kuće i dvorišta, te druge tehničke potrebe.

Vrlo ambiciozni Plan rada prati i veliki financijski plan za 2023. godinu. Za izvršenje Plana rada planirano je 129.000 eura, no jasno je naglašeno da će 60 i više posto ostvarenja tog financijskog plana biti jako veliki uspjeh jer se pridobivanje financijskih sredstava planira iz više izvora. Prije svega, prema već prijavljenim projektima, njihovo financiranje očekuje se od Ureda za iseljene Slovake u Bratislavi, od Ministarstva kulture RH i Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, Savjeta za nacionalne manjine RH, Sisačko moslavačke županije i Općine Lipovljani. Na Skupštini su jednoglasno prihvaćeni predloženi Plan rada i Financijski plan za 2023. godinu.

Na kraju Skupštine, na ostvarenom planu radu u ovoj godini i na vrlo ambicioznim planovima djelovanja i financiranja, za iduću godinu, članovima Matice slovačke i njenom čelništvu, čestitao je Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani. Zahvalio im je za ovogodišnju realizaciju Programa rada, te za njihovu dugogodišnju međunarodnu aktivnosti i suradnju sa udrugama i institucijama u Slovačkoj. Međunarodna dimenzija rada Matice slovačke iz Lipovljana, ove je godine ”donijela” potpisivanje povelja o suradnji između općine Lipovljani i općina Poruba i Lazany iz Slovačke, odakle je najviše Slovaka doselilo na područje Lipovljana.    

Načelnik Nikola Horvat zahvalio je članovima Matice slovačke za aktivno sudjelovanju na mnogim kulturnim manifestacijama, osobito na ”Lipovljanskim susretima”. Zaželio im je uspješnu provedbu plana rada za 2023. godinu i zajednički rad na razvoju kulturnih programa na području općine Lipovljani, koja će i dalje podržavati takav rad Matice slovačke.

Godišnja Skupština završila je odlukom, da će članarina u Matici slovačkoj u 2023. godini biti 10 eura, te zajedničkim domjenkom i blagdanskim druženjem.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content