• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Upaljene svijeće za žrtvu Vukovara i Škabrnje

Opet svijetle svijeće. Diljem Hrvatske. Opet su upaljeni lampioni za žrtvu Vukovara i Škabrnje. Iznova, 31. godinu zaredom. Za sve žrtve prkosnog Vukovara i drčne Škabrnje. Za sve poginule. Za sve hrabre branitelje. Za sve stradale nevine žrtve. Za sve nastradale, ranjene i mučene. Vojnike i civile. I za sve preživjele. Jer, trebalo je, sve te ratne strahote i preživjeti.

        Opet gore svijeće, na spomen i sjećanje. Za sve ondašnje tjeskobe i bojazni. Za isplakane suze i preživljene strahove. I za sve darovane živote. Ili, istine radi, za sve nasilno oduzete živote. Za sve obespravljene kolone. Za prolivenu krv i zvjerstva. Za prešućene grobove. Za neželjeni rat i u krvi stečenu slobodu. Za žrtvu koja se treba pamtiti. Za žrtvu koja se pamti i obilježava.

        Uoči ovogodišnjeg 18. studenog – Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata, na žrtvu Vukovara i Škabrnje, u četvrtak, 17. studenog uvečer, ratni veterani UDVDR-a, Ogranak Lipovljani, zapalili su svijeće i minutom šutnje prisjetili se poginulih branitelja. Uz njih su bili i drugi stanovnici općine Lipovljani, koji su, u zajedništvu, upaljenim svijećama iscrtali vukovarski Vodotoranj. Simbol otpora i nepokorenosti Vukovara i te, 1991. godine.   

        Ove godine, po prvi puta, na maloj pozornici u parku u Lipovljanima, a ne na stepenicama uz cestu, kao dosadašnjih godina, iscrtan je vukovarski Vodotoranj, s upaljenim svijećama. Zahvaljeno je svima koji su došli sačuvati uspomenu na jedno teško vrijeme u Hrvatskoj i na neizmjernu, danu žrtvu. Svima koji su se tako odlučili za mir, a protiv rata. Protiv razaranja i smrti, bilo gdje i bilo kada. Neka ono što su propatili Vukovarci, nitko više ne doživi.

        Opet svijetle svijeće, da bi se odužili žrtvama, ali i da nas njihova svjetlost opomene da je neovisnost i sloboda plaćena najskupljom cijenom.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content