• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Češka beseda Općine Lipovljani gostovala u Češkoj Republici

Češka beseda Općine Lipovljani organizirala je za svoje članove dugo očekivano putovanje s nastupom u Češkoj. Plan gostovanja pripremili su članovi Folklorne skupine Furiant, iz mjesta Malá Běla u Češkoj. U trodnevnom posjetu Češkoj bile su plesna, pjevačka i glazbena skupina, a odvijao se od 30. rujna do 2. listopada.

Prvog dana boravka u Češkoj Republici, članovi Besede posjetili su muzej Škode u gradu Mladá Boleslav. Ondje su, uz stručno osoblje, imali priliku doznati kako je nastala tvornica automobila Škoda, te kako je napredovala sve do danas. U izložbenom prostoru nalaze se zanimljivi primjerci automobila svih Škodinih modela.

Nakon što su se članovi lipovljanske Besede smjestili u kamp Cejch, u mjestu Srbsko, održano je druženje s članovima domaćinske folklorne skupine Futiant, u mjestu Malá Běla. Ondje su nas odmah uključili u svoju tradiciju pečenja kobasica, uz logorsku vatru. U tom mjestu stanovnici imaju običaj da svakog posljednjeg dana u mjesecu, svakog mjeseca u godini, bez obzira na vremenske (ne)prilike, uz logorsku vatru, na dugim štapovima peku kobasice, i druže se. Kobasice su bile ukusne, druženje ugodno, no budući da je vani temperatura polako padala, domaćini su nas u prostoru svoje udruge počastili bogatom večerom. Naši glazbenici tom su prilikom zasvirali i razveselili prisutne, pa su svi i zaplesali.

Drugog dana boravka u Češkoj, u subotu, 1. listopada, članovi Besede posjetili su vodocrpnu stanicu u mjestu Řečkov. Na tom području postoji 13 izvora vode iz kojih se voda cjevovodom dovodi do ove stanice, u kojoj se pročišćava pješčanim filterima, a zatim se dalje distribuira za stanovnike Mlade Boleslav i okolice. Ta se voda ne klorira, baš zato kako bi se očuvalo njeno bogatstvo dobrim mikroorganizmima pa ju zato nazivaju ”živa voda”. Iznenadio nas je ambijent samog pogona vodocrpne stanice u kojem se uz turbine, cijevi, pumpe i pročistače nalazi puno sobnog bilja u teglama.

Nakon ručka u kampu otišli smo na nastup u mjesto Zvířetice. Ondje su pripremljeni program izvele pjevačice i plesači, uz pratnju glazbene skupine Češke besede Općine Lipovljani. Domaća folklorna skupina također je izvela dva plesa. Nakon nastupa naši su glazbenici zasvirali hrvatske i češke pjesme. Zato se unatoč kiši, publika nije brzo razišla. U prostoru Hrnčířský dvůr bila je priređena, predivna izložba, u čast plodova ljeta. Moglo se vidjeti mnoštvo raznih sorti bundeva, gljiva, jabuka, krušaka, krumpira, češnjaka, cvijeća… Izložbu su krasili i jedinstveni starinski porculanski servisi za jelo i čaj. Nakon večere u kampu, na druženje uz pjesmu i ples, pridružili su nam se naši domaćini.

U nedjelju 2. listopada, posljednjeg dana boravka u Češkoj, članovi Češke besede, proveli su u razgledavanju užeg centra Praga. Obišli smo Karlov most, Starogradski trg, Orloj, Trg sv. Václava… Nakon ručka uslijedio je povratak u Lipovljane.

Put u Češku bio je sjajna nagrada za vrijedne članove koji svoje vrijeme odvajaju za nastupe, probe i pripreme u organizaciji raznih manifestacija u Lipovljanima. Imali su prilike komunicirati s izvornim govornicima češkog jezika, steći nove prijatelje i ponijeti lijepe uspomene s druženja.

Tina Bukovski

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content