• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Održana državna smotra pjevačkih zborova Čeških beseda Hrvatske

Češka beseda općine Lipovljani bila je domaćin, u subotu 15. listopada, smotri pjevačkih zborova i skupina, što svake godine organizira Savez Čeha RH. U Lipovljane su pristigli pjevački zborovi iz 8 Čeških beseda, od Zagreba do Osijeka, uglavnom u pratnji članova glazbenih grupa u svojim Besedama.

         Na početku, sve sudionike Krajanské zpĕvánky u Lipovljanech 2022., odnosno Smotre pjevačkih zborova i skupina, u ime domaćina pozdravila je Vjera Ožoga, predsjednica Češke besede općine Lipovljani. Riječi dobrodošlice, uz želju da nastave s očuvanjem kulturne baštine svojih predaka, svim sudionicima uputio je i Tomislav Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća Lipovljani. Na kraju, pjevače i svirače srdačno je pozdravio i nadahnuto govorio o radu Čeških beseda u Hrvatskoj, Juraj Bahnik, potpredsjednik Saveza Čeha u Hrvatskoj, koji je prenio pozdrave Ana Marie Štruml Tuček, predsjednice Saveza Čeha u Hrvatskoj te pozdrave Vladimira Bileka, saborskog zastupnike ove nacionalne manjine.

         Prvi je nastupio Pjevački zbor Zdenačky ČB Veliki i Mali Zdenci. Nakon njih zapjevao je Pjevački zbor Hlas iz ČB Međurić u pratnji limene glazbe. Nastavili su nastup Pjevački zbor Lipovečka devčata, ČB Lipovac, Mješoviti pjevački zbor ČB Zagrebačke županije, Pjevački zbor Bohemia ČB Zagreb uz pratnju Lucije Siruček,  Mješoviti pjevački zbor ČB Prekopakra, Pjevačka skupina Vltava ČB Slavonski Brod uz pratnju Maje Zirdum na harmonici, Pjevački zbor Osijek, ČB Osijek uz glazbenu skupinu sa dvije hamonike, te Pjevačka skupina Lepeza ČB Lipovljani, uz glazbenu pranju prof. Franje Rodića.

         Svaki zbor otpjevao je tri ili četiri pjesme, gotovo sve na češkom jeziku, uz široki izbor pjesama koje se do sada nisu čule na godišnjoj smotri. Ovogodišnja smotra u Lipovljnaima, a veći dio smotre već je održan u Šibovcu i Rijeci, završila je tradicionalnom, kažu najljepšom češkom pjesmom ”Naš pisnička”, koju su zajednički, na pozornici lipovljanskog Društvenog doma, otpjevali svi sudionici smotre.

Svim zborovima i skupinama te najzaslužnijem pojedincu iz zbora, dodijeljena su Priznanja za nastup, a podijelili su ih Juraj Bahnik i Vjera Ožoga. Za sve izvođače i njihovu pratnju domaćini su priredili zajedničku večeru i malo druženje. Zbog višesatnog puta većine pjevačkih zborova, zajedničko druženje nije potrajalo dugo.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content