• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Obilježen Dan hrvatskih branitelja općine Lipovljani

Sjećanjem na one koji nisu više s nama, a dali su za Hrvatsku svoj život, započelo je, u četvrtak, 13. listopada obilježavanje Dana branitelja općine Lipovljani. Svijećama i molitvama, svojih suboraca, sjetili su se ratni veterani, članovi udruga i općinsko čelništvo.

        Na mjesnog groblju, ispred Velikog križa podignutog za sve pale u borbi za slobodnu Hrvatsku, kolonu ratnih veterana, pozdravila je Melita Mihalić, u ime lipovljanskog Ogranka Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata i Općine Lipovljani.

-Prošla je 31 godina, od 13. listopada 1991. godine, kad je na nogometnom igralištu ‘Slavonaca” u Lipovljanima postrojena lipovljanska satnija pod zapovjedništvom Ivana Dude i zamjenika Ivana Doležala.

        Dubravko Kraljevac određen je za zapovjednika buduće 63. bojne 125. brigade Hrvatske vojske. U to doba još nije bila ustrojena 125. brigada, ali se to dogodilo u narednim, ratnim danima, upravo u Lipovljanima.

        Svim braniteljima hvala za Domovinu, a poginulim i umrlim braniteljima neka je vječna hvala i slava! Odat ćemo im počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, a nakon toga će se za njihove duše služiti sveta misa u lipovljanskoj župnoj crkvi. – istaknula je Melita Mihalić.

        Prvi su vijenac položili članovi Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata iz Lipovljana. Nakon njih vijenac su položili i svijeću upalili općinski čelnici, Tomislav Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani. U ime veterana Sisačko moslavačke županije vijenac je položio Stjepan Hrastnik, predsjednik udruge, a u ime grada Kutine upalio je svijeću.

        Svijeće su pred Velikim križem još upalili branitelji grada Novske, članovi Hrvatskog časničkog zbora, Jure Klišanin, načelnik Granične policijske postaje Novska, članovi udruge policije SMŽ, veterani udruge ‘Ris’, te članovi udruga općine Lipovljani.

        Župnik Tomislav Pavlović, predvodio je zajedničku molitvu, a komemorativnu svečanost uveličali su članovi Mješovitog pjevačkog zbora ”Lira”.

Nakon polaganja vijenaca, uz veliku prisutnost ratnih veterana, u župnoj crkvi sv. Josipa, misno slavlje održano je za sve poginule hrvatske branitelje i one koji su tjelesno teško stradali tijekom domovinskog rata. Misno slavlje vodio je župnik Tomislav Pavlović.

Zajedničko druženje i evociranje ratnih uspomena, održano je u prostorima Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata u Lipovljanima. Obilježavanje 13. listopada – Dana hrvatskih branitelja općine Lipovljani nastavlja se u nedjelju, 16. listopada sportskim susretima ratnih veterana.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content