• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Općinski vijećnici donijeli odluku o prvom investitoru u Poduzetničku zonu Blatnjača

Nakon ljetne stanke, u utorak, 4. listopada održana je sjednica Općinskog vijeća općine Lipovljani, za koju je pripremljen dnevni red od 12 točaka. Sjednicu je vodio Tomislav Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća, a na njoj je bilo prisutno 11 od ukupno 13 vijećnika Općinskog vijeća.

         Na sjednici su dominirala financijska izvješća o polugodišnjem poslovanju Općine Lipovljani i njezinih ustanova, rebalans proračuna te odluka o odabiru prvog investitora u Poslovnu zonu Blatnjača. 

         Nakon usvajanja zapisnika s prošle sjednice, održan je aktualni sat na kom je 6 vijećnika postavilo 8 usmenih i 3 pismena pitanja. Vijećnike je, među ostalim zanimalo, hoće li se reducirati paljenje i gašenje javne rasvjete, nastavlja li se „ZAŽELI“ – projekt zapošljavanja žena, kada će se sanirati oštećen bankine na prometnicama nakon nedavnih obilnih kiša, kako je nabavljen osobni automobili za Općinu Lipovljani i za ”Lipkom servise”, je li uočeno odbacivanje smeća uz prometnice, da li će se realizirati projekt rasvjete nogometnog igrališta „Linije“ i zašto se ne riješi odvodnja Osnovne škole u Lipovljanima. Na vijećnička pitanja odgovarali su Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani i Davor Živković, direktor ”Lipkom servisa” te komunalni redar Goran Milinović.

         Polugodišnji izvještaj o izvršenju općinskog proračuna u 2022. godini, obrazložio je Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani. U prvih šest mjeseci ostvareno je 8,5 milijuna kuna prihoda, što je 20% više nego godinu dana ranije, a bolje izvršenje očekuje se u drugoj polovici godine.

         Polugodišnje financijske izvještaje podnijele su i ustanove Narodna knjižnica i čitaonica i Dječji vrtić. One su ostvarile istovjetan prihod od 51,9% godišnjeg prihoda, i poslovanje im je uredno i redovito. Bez rasprave, uz predočena pismena izvješća, vijećnici su prihvatili polugodišnje izvještaje iz ovih općinskih ustanova.

         Pripremajući se za završetak financijske godine i planiranje novog proračuna Općine Lipovljani za iduću godinu, općinski načelnik Nikola Horvat predstavio je vijećnicima prijedlog trećih izmjena i dopuna općinskog proračuna za ovu godinu.  Ukupni prihodi i rashodi za ovu godinu planiraju se u iznosu 20.645.271,00 kuna.

         Uz izmjene u proračunu prihvaćene su izmjene i dopune Programa građenja i održavanja komunalne infrastrukture, te Programi javnih potreba u obrazovanju i odgoju i javnih potreba u kulturi općine Lipovljani u 2022. godini.

         S velikim zanimanje iščekivala se točka o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za kupnju neizgrađenog građevinskog zemljišta u Poduzetničkoj zoni Blatnjača, za što je u kolovozu raspisan javni natječaj. Za kupnju 10.000 m2 javio se jedan ponuditelj – Polifonija d.o.o. iz Osijeka, tvrtka koja je zastupnik proizvođača MBA-Centar d.o.o. iz Sarajeva, s ponudom od 118.511 kuna, odnosno 15.729 eura, što je nešto više od cijene definirane procjembenim elaboratom, na koji je suglasnost dalo i Povjerenstvo sisačko-moslavačke županije.

         Takva ponuda je prihvaćena, što znači da će Poduzetnička zona Blatnjača dobiti prvog investitora. Radi se o izgradnji prehrambene industrije. U poslovno-proizvodnom objektu površine minimalno 1500 metara kvadratnih proizvodit će se pekarski poluproizvodi i gotovi smrznuti proizvodi za tržište mnogih zemalja Europske unije. U slijedeće 3 godine, ovaj investitor uložit će 20 milijuna kuna u Poduzetničku zonu, a obvezao se zaposliti i 10 djelatnika s područja općine Lipovljani, odnosno 16 djelatnika u 5 godina.   

         Odluka o prihvaćenju ponude donesena je jednoglasno, pa slijedi potpis ugovora s investitorom.

         Sjednica Općinskog vijeća općine Lipovljani, 11. po redu u ovom sazivu, završila je imenovanjem Gorana Milinovića, komunalnog redara Općine Lipovljani, u Povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda. Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content