• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

U Piljenicama će se graditi inovativna vakuum kanalizacija kao pilot projekt ‘Hrvatskih voda’

‘Hrvatske vode’ izabrale su Piljenice, smještene u najzapadnijem dijelu općine Lipovljani, za svoj ‘pilot projekt’ izgradnje nove vrste odvodnje, tzv. vakuum kanalizacije. Takva tehnologija odvodnje otpadnih voda koristi se na specifičnim zemljopisnim mjestima, te na zaštićenom području, kakve su Piljenice, obzirom na protok rijeke Pakre kroz njih, jer je ekološki najprihvatljivija.

U slijedećih 14 mjeseci radit će se na izradi projektne dokumentacije, nakon čega se očekuje financiranje projekta sredstvima Europske unije, što će voditi ‘Hrvatske vode’. Uz Piljenice, ‘pilot projekt’ izgradnje vakuumske kanalizacije provest će se, za sada, samo još u mjestu Davor, u Brodsko-posavskoj županiji.

S ovom, izuzetno povoljnom mogućnošću rješavanja odvodnje kućnih otpadnih voda, članove Mjesnog odbora Piljenica, u četvrtak, 15. rujna upoznali su Davor Živković, direktor komunalnog poduzeća ”Lipkom servisi” iz Lipovljana i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani. Osim o kanalizaciji, na zajedničkom sastanku, razgovaralo se i o drugim komunalnim potrebama u Piljenicama.

Mjesni odbor Piljenice i Melita Lenička, općinska vijećnica iz Piljenica, sastali su se 10-tak dana ranije, kako bi utvrdili komunalne potrebe u selu i dogovorili daljnji tijek aktivnosti. Kao probleme u Piljenicama istaknuti su, tada, obnova staze na biciklističkom odmorištu, problem promjena na koritu rijeke Pakre, potreba za kanalizacijom, moguća izgradnju mosta preko Pakre, na mjestu srušenog, te upravljanje društvenim prostorijama u vrijeme porasta cijena energenata.

Članove Mjesnog odbora Piljenice zanimale su i druge komunalne potrebe. Na pitanje o stanju Pakre koja je obrasla u šaš i lokvanj, direktor Davor Živković istaknuo je da su na Pakri najvidljivije klimatske promjene i utjecaj čovjeka na okoliš. Sušna ljeta smanjila su količinu vode u Pakri, kao i na ostalim rijekama i vodotocima, a ispuštanje kanalizacije iz kućanstva, svakako je bitno utjecalo na kvalitetu vode Pakre u Piljenicam, koja je već ionako sporog protoka. Mještani su predložili ispuštanje vode kod mlina, misleći da će to smanjiti razvoj šaša i lokvanja, ali to nije rješenje. Bilju, koje se razvija i raste u Pakri, pogoduje temperatura i sastav zagađene vode, pa će se problem obraslog vodotoka rješavati putem Hrvatskih voda.

Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, inicirao je nabavu drvenih dijelova za biciklističko odmaralište, koja će biti obnovljena uz pomoć Hrvatskih šuma, Šumarije Lipovljani i mještana. Za izgradnju mosta, rekao je, sada ne može garantirati sredstva jer ponuda za izradu projektne dokumentacije iznosi 230.000,00 kuna, a općinski proračun već je opterećen znatnim poskupljenjem energenata. Pješački most preko Pakre, bio bi jeftiniji, ali dio članova MO zahtijeva da to bude most i za automobile.

Zajednički sastanak je završio pitanjima o popravcima bankina i izmuljivanju odvodnih kanala.

 Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Održana druga akcija darivanja krvi

Druga ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi, održana je u Lipovljanima, u srijedu, 26. lipnja. Krv je darovana za potrebe Hrvatskog zavoda za

Skip to content