• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

SVJETSKI DAN SRCA U LIPOVLJANIMA – prva akcija u Lipovljanima

Svjetski dan srca, koji se u svijetu obilježava 29. rujna, u Lipovljanima će se, po prvi puta obilježiti u petak 30.rujna 2022. u vremenu 9-12 sati u Društvenom domu u suradnji sa Ambulantnom u Lipovljanima Doma zdravlja Kutina, ispostave u Novskoj, Općinom Lipovljani i inicijatorom, liječnikom Matejom Ribarom, dr. med. specijalizantom kardiologije.

Cilj je Svjetskoga dana srca informiranje i podizanje svijesti  građana o kardiovaskularnim bolestima i to infarktu srca i moždanom udaru kao vodećim uzrocima smrti i invaliditeta kako u svijetu tako i u Hrvatskoj.

Većina rizičnih čimbenika koji povećavaju vjerojatnost oboljenja od kardiovaskularnih bolesti jesu:

-korištenja duhanskih proizvoda (nikotinizam)

-nedovoljna tjelesna aktivnost te povećana tjelesna dežina

-povećana razina masti (kolesterola i/ili triglicerida) u krvi

-povišeni krvni tlak

-šećerna bolest (dijabetes)

Upravo ti rizični čimbenici su promjenjivi i na njih možemo utjecati  promjenom životnog stila (zdrava prehrana i fizička aktivnost) i pravodobnom dijagnozom te uspješnim liječenjem (povišeni krvni tlak i šećerna bolest)  i tako smanjiti rizik nastanka  i/ili spriječiti razvoj bolesti.

Đođi i ti na Svjetski dan srca u Lipovljane, kada ćemo ti izmjeriti rizične čimbenike (glukoza, koelsterol i urati u krvi, krvni tlak, indeks tjelesne mase), učiniti elektrokardiogram, uzeti ciljanu anamnezu, obaviti fizikalni pregled te stručno savjetovati i dati smjernice za daljnje pretrage.

  *** poželjno je da zainteresirani žitelji, oni koji su u mogućnostu, budu na tašte, ili zadnji lagani obrok bude barem 2 sata ranije, a također večer prije lagani obrok***

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content