• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Zabavom i plesom obilježeno ‘Ivanje u Piljenicama”

Drugu godinu za redom, u okviru programa ”Lipovljanskih susreta”, u nedjelju, 28. kolovoza, u Piljenicama se obilježio blagdan Ivanja. I ove godine, pučko slavlje u Piljenicama, uveličao je nastup Zaslužnog akademskog zakarpatskog narodnog zbora iz ukrajinskog Užgoroda. Nije izostalo ni međusobno druženje udruga žena ovog kraja, tradicionalna tombola i piljeničko kolo na otvorenom.

Blagdan Svetog Ivana Glavosijeka, i ove godine, bio je prilika da se u Piljenicama, dan uoči samog Ivanja, sastanu udruge žena iz okolnih mjesta, gosti ”Lipovljanskih susreta” iz Ukrajine, mnogi prijatelji i vjerni posjetitelji Ivana u Piljenicama. Zabavno-folklorni program započeo je u 19 sati, a vodili su ga Dejan Brebrić i Melita Lenička. Pozdravili su goste u ime organizatora: DVD-a Piljenice, Udruge žena ”Mlinarice” i Mjesnog odbora Piljenice.

Ivanje se i ove godine održalo pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Općine Lipovljani. Načelnik općine, Nikola Horvat otvorio je Ivanje i pozdravio prisutne. Slijedio je nastup ukrajinskog profesionalnog ansambla iz Užgoroda. Nakon ukrajinske pjesme i plesova, održan je i zabavi dio Ivanja, igre žena s pregačom i zabava na otvorenom.

U prvoj igri žene, članice udruga žena iz bliže okolice, morale su vezanih očiju poslužiti rakiju. Najbrža je u tome bila Marija Bolkovac iz Piljenica. U drugoj igri, nošenja jabuke u pregači, pobijedile su Danijela Radić iz Stare Subocke i Petra Sopić iz Zbjegovače. U trećoj igri, trebalo je pogoditi pojam vezan uz hrvatsku kulturnu baštinu. Najbrža i najtočnija je, u pogađanju bila Mirela Oprauš iz Jamarica.

U finalu su žene trebale nastavile stih poznatih pjesama, a koje je započimao svirati Tamburaški sastav ”Ambar”, koji je u nastavku večeri zabavljao goste. Pobjednica nedjeljne zabavne večeri u Piljenicama, bila je Đurđa Bojko iz Udruge žena ”Subočanke”, a za to je nagrađena paket-nagradom trgovine ”Šego”.

Zabavna večer nastavljena je, uz tamburašku glazbu, a ”Mlinarice” su pripremile kolače i tombolu, čiji je prihod namijenjen pomoći sumještanki oboljeloj od karcinoma, kojoj je izgorjela kuća u požaru. Članica ”Mlinarica” Marija Širanović, kreativna baka sa svojim unučićima Leonom i Tiom, izradila je prigodne suvenire na temu anđela, pod motom ”90 anđela za 90 godina DVD-a Piljenice”, te je organizirala prodaju navedenog. Akcija je bila uspješna, svi su anđeli prodali. Prikupljen novac predan je DVD-u Piljenice, koje ubrzo očekuje obilježavanje 90. oljetnice rada i djelovanja.

Gosti iz Ukrajine počašćeni su večerom i raznovrsnim kolačima, koji su prepoznatljivi proizvod Udruge žena ”Mlinarice” iz Piljenica. Lijeepo vrijeme dopustilo je i zabavno veče na otvorenom, na kojem se zaplesalo tradicionalno ivanjsko piljeničko kolo, a među plesačima, ove godine, bile su i mlade plesačice iz Ukrajine.

Melita Lenička, Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content