• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Miran suživot, jednakost u različitosti, zajedništvo i solidarnost stanovnici Lipovljana, ove europske vrijednosti pripadnici 14 naroda desetljećima žive svakodnevno. Lipovljani su mjesto susreta kultura i naroda, a Lipovljanski susreti i ove su godine potvrdili kako su najveća i najvažnija manifestacija nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

     Mir, to je poruka i želja koja je ove godine ujedinila sve sudionike i posjetitelje Lipovljanskih susreta. Stoga su posebno toplo i dočekani bili gosti iz Ukrajine Transkarpatski akademski narodni zaslužni zbor iz Užgoroda. Oni su nastupili u središnjem programui manifestacije te su priredili još nekoliko nastupa, a sve su ujedinili u zajedničkoj molitvi za mir na nedjeljnoj Misi za ukraijinu u crkvi sv. Josipa u Lipvoljanima.

     Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljana nije krio ponos na svečanosti otvaranja Lipovljanskih susreta. „Ponosan sam jer Lipovljani su živi primjer kako je miran suživot moguć i kako smo svi jednaki u različitosti, koje nas zapravo povezuju.

     Župan Ivan Celjak pozdravio je sudionike osobno i kao izaslanih Predsjednika Sabora: “Lipovljanski susreti su najznačajnija kulturno-umjetnička manifestacija nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. Ponosni smo na Lipovljanke i Lipovljance te na tradiciju koja se njeguje ovdje dugi niz godina. Ponosni smo i na suživot svih naših građana, ovdje u Lipovljanima, ali isto tako i na suživot u cijeloj Sisačko—moslavačkoj županiji.” izjavio je župan Celjak.

     Lipovljani su bili Europa prije Europe, cijela je Hrvatska ponosna na to. Hrvatska Vlada svojim radom promiče iste vrijednosti kao i Lipovljanski susreti i zahvalni smo što su Lipovljanski susreti promicatelj europskih vrijednosti. Poručio je to Marin Piletić, ministar rada kao izaslanik predsjednika Vlade RH.

     Brojni narodi koji žive u Hrvatskoj bogatstvo su naše zemlje. Različitosti nas povezuju, obogaćuju naše društvo i otvaraju dobru perspektivu u bolje zajedničko sutra. Istaknula je Melita Mulić, izaslanica Predsjednika RH, visokog pokrovitelja Predsjednika RH.

     Lipovljanski susreti održavaju se od 1974. godine. Lipovljani su mjesto susreta u koje su svi dobro došli, poručio je Nikola Horvat, načelnik Općine Lipovljani.

     U trodnevno programu ovogodišnjih Lipovljanskih susreta svi su bili jendaki u različitosti. Poruke zajedništva i mira poslane su sa središnjeg programa u kojem je nastupilo 10 kulturno-umjetničkih drušava nacionalnih manjina. Iste poruke poslane su sa dječjih igranonica i radionica, sporstkih susreta, natjecanju vatrogasaca, likovne kolonije, etno-gastro predstavljanja nacionalnih manjina na štandovima u parku, natjecanja lovaca i na kraju Ivanja u Piljenicama. Iste su poruke poslane i sa koncerata u zabavnom dijelu Lipovljanskih susreta na kojima su nastupili: Tony Cetinski, Slavonia Band, DJ Nick Bane, Tamburaški sastavi Garavi i Fijaker. Usprskos teškim vremenima zbog krize u Lipovljanima je bilo i dobrog veselja i zabave. O primjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina kao i svake godine ozbiljno se razgovaralo za okruglim stolom.

     Lipovljanski susreti 2022. pamtite će se po gostovanju Transkarpatskog akademskog narodnog zaslužnog zbora iz Užgoroda u Ukrajini. Prvi su put Lipovljanski susreti održani kad u Europi bjesni rat. Zbor iz Ukrajine sve je na Lipovljanskim susretima ujedinio u slanju poruka mira i zajedništvo u različitosti.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content