• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

U hladu lipovljanskog parka odmorili konji i jahači

Prvog dana 26. konjaničkog maratona arapskih konja, u petak, 5. kolovoza, na Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, Lipovljani su bili, uz Kutinu, drugo naselje u kojem su konji i jahači predahnuli. U hladu lipovljanskog parka, u popodnevnim satima, odmorili su se konji i jahači, a doček i susret priredio im je Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani.

        Udruga uzgajivača arapskih konja Moslavine iz Volodera, nastavlja i ove godine, poznati Konjaničkog maratona arapskih konja. Ovo je 26-a godina organiziranja konjaničkog maratona pod sloganom ”Tradicija prošlosti – potreba budućnosti’’ i značajan je u obilježju 27. obljetnice “Oluje’’. Maraton tradicionalno započinje 5. kolovoza na Dan pobjede. Put s pet aktivnih jahača, uglavnom po zapadnom dijelu Sisačko-moslavačke županije, posvećen je ove godine svim stradalima u Domovinskom ratu.

Tijekom ovogodišnjih 6 dana maratona u mislima jahača bit će i svi poginuli i stradali u oslobađajućoj akciji “Bljesak”, a koja je bila prethodnica veličanstvenoj “Oluji”. Dionice 26. maratona kružnog tijeka su slijedeće: Voloder, Kutina, Lipovljani, Novska, Rajić, Okučani, Jasenovac, Krapje i Voloder.

Jahači i konji u 26. maratonu su: Željko Petters – kastrat Gips, Domagoj Petters – kastrat Body, Deni Stanić – kobila Isa, Tanja Petters – kobila Žuna, Sanja Petters – kastrat Isan. Ispraćaj jahača na 26. konjanički maraton arapskih konja bio je u petak 5. kolovoza u 6 sati ispred Vatrogasnog doma u Donjem Krivaju.

        Odmah po dolasku u lipovljanski park, konje su došli vidjeti i nekoliko obitelji s djecom, koja su i jahala konje. Nakon predaha, konji su napojeni i pripremljeni za daljnji put do Stare Subocke, odakle sljedećeg dana nastavljaju preko Novske i Rajića do Okučana, pa uz Savu natrag do Volodera, sve do 10. kolovoza.

Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, zahvalio je jahačima što su odabrali Lipovljane za mjesto odmora, pohvalio je tradiciju konjaničkog maratona i zaželio im uspješan završetak ovogodišnjeg maratona.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content