Petak, 26 srpnja, 2024
  • +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Općinski proračun povećan za 1,6 milijuna kuna

Vijećnici Općinskog vijeća općine Lipovljani prihvatili su druge, ovogodišnje izmjene i dopune općinskog proračuna, uz još 15-tak drugih odluka, na 10. sjednici Općinskog vijeća održanoj u četvrtak, 7. srpnja. Sjednicu vijeća vodio je Tomislav Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća Lipovljani, a na sjednici je bilo 10 od ukupno 13 vijećnika.

         Sjednica je započela usvajanjem zapisnika s 9. sjednice i aktualnim satom, na kojem je troje vijećnika postavilo pet vijećničkih pitanja, uglavnom iz područja komunalne djelatnosti. Na pitanja je odgovorio Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani i Davor Živković, direktor “Lip-koma”.

         Druge ovogodišnje izmjene i dopune općinskog proračuna, u kojima je proračun Općine Lipovljani značajno povećan, za nešto više od 1,6 milijuna kuna, obrazložio je Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani. Najveće povećanje dolazi od rudne rente, sredstava Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za sufinanciranje rekonstrukcije ulice Kralja Tomislava, od Savjeta za nacionalne manjine i od HEP-a, za buduću sunčanu elektranu u poslovnoj zoni. Odluka je donesena sa 9 glasova, i 1 suzdržani glas.

Usvojene su izmjene i dopune Programa gradnje komunalne infrastrukture u ovoj godini, Programa javnih potreba u obrazovanju i odgoju za ovu godinu, Programu javnih potreba u kulturi i Programu socijalne skrbi, koji su vezani uz druge izmjene općinskog proračuna.

Vijećnici su bez rasprave prihvatili izvješća o poslovanju “Lipkom servisa” i “Lip-koma” u 2021. godini. Oba poduzeća pozitivno su poslovala, a izvješća su prihvaćena jednoglasno, uz nekoliko pojašnjenja, Davora Živkovića, direktora “Lipkom servisa”.

Vijećnici su usvojili i Procjenu ugroženosti od požara za područje općine Lipovljani, te Plan zaštite od požara. Objašnjenje ovih odluka vijećnicima, dala je Danijela Matejaš, pročelnica Općine Lipovljani.

Od jeseni, Općina Lipovljani i dalje će s 25% sufinancirati kartu javnog prijevoza za putovanje učenika srednje škole do mjesta školovanja.

Nastavlja se i sufinanciranje radnog materijala i školskog pribora za sve učenike osnovne škole s prebivalištem na području općine Lipovljani. Roditeljima učenika od 1. do 4. razreda sufinancirat će se 400 kuna, a učenika od 5. do 8. razreda 800 kuna za kupnju dodatnog radnog materijala i školskog pribora za sljedeću školsku godinu. Vaučeri će se moći podići u Općini Lipovljani od 20. srpnja do 10. kolovoza.

Nakon provedenog natječaja, Općinsko vijeća za ravnateljicu Dječjeg vrtića Iskrica iz Lipovljana, imenovalo je Mariju Duda, dosadašnju ravnateljicu, i za čelnicu vrtića u sljedeće 4 godine.

Vijećnici su izglasali i odluku o donošenju izmjena Urbanističkog plana uređenja gospodarske zone Blatnjača. Stavljena je i van snage donijeta odluka o izboru najpovoljnije ponude na natječaju za zakup poljoprivrednog zemljišta, a izglasana nova odluka o izboru najpovoljnije ponude na natječaju za zakup poljoprivrednog zemljišta.

Općinsko vijeće donijelo je i odluku o prodaji neizgrađenog građevinskog zemljišta u Poduzetničkoj zoni Blatnjača, što znači da bi se uskoro u poduzetničku zonu počelo investirati.

Na kraju sjednice prihvaćeno je izvješće o Planu upravljanja i raspolaganja nekretninama u vlasništvu Općine Lipovljani u prošloj godini.  

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content