Petak, 26 srpnja, 2024
  • +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Raznovrsnim programom obilježena svetkovina sv. Ćirila i Metoda

Slovački državni praznik posvećen sv. Ćirilu i Metodu, niz godina obilježavaju i članovi Matice slovačke Lipovljani. Ove godine održan je cjelodnevni program kod Slovačke kuće u Lipovljanima.

         Program obilježavanja započeo je radionicama za najmlađe članove MS Lipovljani, na kojima se podučavala tradicionalna vještina u izradi rukotvorina u drvetu i na tkanini. Najmlađi su iglom i koncom, vezli ili izvezivali zlatovez, uz poduku Slađane Krajči i Jozefine Hlupić, ili učili plesove po vodstvom Tihomira Krmeka.

Nakon radionica, u štaglju Slovačke kuće, održana su stručna predavanje. O ‘Hrvatskoglagoljskoj baštini’ govorio je Marko Brkljačić iz Staroslavenskog instituta u Zagrebu, a o ‘Restauraciji-konzervaciji drvenih predmeta’ s naglaskom na očuvanju i zaštiti drvenih predmeta iz osavštine pri Slovačkoj kući u Lipovljanima, govorio je prof. Pero Čavara. O populariziranju glagoljice i suradnji s Maticom, govoril je i Vida Vukoja, ravnateljica Staroslavenskog instituta.

Bez posebnog otvorenja, članovi Matice slovačke mogli su pogledati i izložbu slika s ovogodišnje likovne kolonije na temu Slovačka kuća, te posthumnu izložbu narodnog veza i kukičanja Anke Kubran. 

U popodnevnim satima, održan je i program pripremljen za sve članove Matice slovačke. Sve okupljene pozdravio je Josip Krajči, predsjednik MS Lipovljani, a čestitke za praznik Ćirila i Metoda uputio je i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani. Pohvalio je rad članova Matice slovačke, čestitao im na ustrajnosti uređenja Slovačke kuće i zaželio dobar rad ubuduće, uz potporu Općine Lipovljani. Program je vodila Marija Hubak, a o životu, radu i djelovanju solunske braće Ćirila i Metoda, njihovom značenju, opismenjavanju Slavena i širenju vjere, govorio je Matija Hepner, tajnik MS Lipovljani.

Mješoviti pjevački zbor ‘Lira’, zapjevao je slovačke pjesme, a plesači  KUD-a ‘Lipa’ otplesali su slovački ples. Plesnim nastupom pridružili su se i članovi lipovljanskog KPD-a ‘Kapati’. Članovi Matice prihvatili su, potom, i financijsko izvješće o radu Matice u 2021. godini, te izmjene u Upravnom odboru.

Zajedničko druženje članova Matice slovačke Lipovljani i njihovih gostiju, na obilježavanju svetkovine Ćirila i Metoda, u subotu, 3. srpnja potrajalo je do mraka. Održana je i slovačka zabava, uz glazbeni sastav, sve na otvorenom u dvorištu Slovačke etno kuće u Željanskoj ulici u Lipovljanima.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content