Petak, 26 srpnja, 2024
  • +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Misa i munta u čast sv. Antuna

Blagdan sv. Antuna padovanskog, u ponedjeljak, 13. lipnja vjernički je proslavljen za cijelu župu Lipovljane, u Kraljevoj Velikoj, uz crkvu posvećenu tom narodnom svecu i nebeskom zaštitniku Kraljeve Velike. Misno slavlje predvodio je vlč. Ivan Rončević, mladi župnik iz Donje Obriježi u pakračkom dekanatu Požeške biskupije, koji je na Antunovo došao, na poziv Tomislava Pavlovića, župnika lipovljanske župe.

        Na misnom slavlju, propovjedalo se o vrijednostima koje je zagovarao sv. Antun padovanski, a na kraju misnog slavlja blagoslovljena su djeca, i odrasli, s ljiljanima koji su simbol sv. Antuna.

Poslije misnog slavlja, održana je tradicionalna munta, darovanih životinja svom svecu i zagovaratelju. Prije toga vlč. Ivan Rončević blagoslovio je i darovane životinje. Muntu je vodio Zvonko Andrilović, uz članove crkvenog odbora. Vjernici su ove godine, uz veći broj peradi, darivali odojke, janjce i kozlića, a kao rijetko kad, još i5 golubova, te kanarinca s krletkom. Sve darovano, prodano je uspješno na javnoj dražbi, odnosno munti, a prihod ostaje crkvi u Kraljevoj Velikoj.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content