• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Milijunsko ulaganje u opremu i operativnost vatrogasaca

Za gotovo milijun kuna, kojima će se financirati uglavnom nabava nove opreme, bit će bogatije i opremljenije vatrogastvo na području općine Lipovljani. U tu svrhu, potpisana su 3 ugovora, vrijedna nešto više od 980.000 kuna, s Fondom solidarnosti EU iz kojeg će biti isplaćeni potpisani ugovori, tijekom 2022. godine.

        Potpisivanje ovih vrijednih ugovora objavili su lipovljanski vatrogasci, te Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani i Vida Iličić, direktorica Nore, razvojne agencije iz Novske, na tiskovnoj konferenciji održanoj u petak, 3. lipnja u lipovljanskoj općinskoj vijećnici. Na tiskovnoj konferenciji bili su prisutni i djelatnici Općine Lipovljani, te operativni vatrogasci DVD-a Lipovljani.

-Fond solidarnosti EU prepoznao je štete na vatrogasnim vozilima i na zaštitnoj i operativnoj opremi tijekom serije potresa krajem 2020. godine i početkom 2021. godine u Sisku i na Banovini, pa je raspisao natječaj za sve koji su takvu štetu imali. Kako su naši vatrogasci bili među prvima koji su priskočili u pomoć Petrinji, sa svojim vozilima, opremom i članovima, imali su pravo javiti se na natječaj – u uvodnom dijelu naglasio je Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani.

Sredstva Europskog fonda koristit će se za zamjenu korištene i oštećene opreme u akciji spašavanja i pomoći nakon potresa. Zato se, načelnik Nikola Horvat, zahvalio svim operativnim vatrogascima koji su sudjelovali u pružanju pomoći Petrinji, te Zlatku Pješu, članu DVD-a Lipovljani i Razvojnoj agenciji Nora i njenoj ravnateljici Vidi Iličić, koji su pomogli oko prikupljanja tehničke i druge dokumentacije potrebne za konkuriranje na raspisanom natječaju.

Europska sredstva uveliko će pomoći u opremanju i operativnoj moći vatrogasaca. Ugovor za DVD Piljenice, vrijedan 262.837 kuna potpisao je Goran Pavlović, zapovjednik društva. Ugovor vrijedan 211.387 kuna za Vatrogasnu zajednicu općine Lipovljani potpisao je Dino Sudra, tajnik VZO Lipovljani. Najvrijednije je ugovor DVD-a Lipovljani, koji je potpisan na vrijednost 507.921 kunu.

Dino Sudra, tajnika VZO Lipovljani i DVD-a Lipovljani, naglasio je da je VZO Lipovljani jedna mala vatrogasna zajednica, sa 4 vatrogasna društva, od kojih čak 3 društva ove godine slave 90. obljetnicu rada i postojanja. Sva 4 društva opremljena su za samostalni izlazak na intervencije, a svako društvo ima navalna kola. Društva imaju po 10 operativnih članova, a lipovljanski DVD ima 20 operativnih članova.

I Dijana Vanjek, v.d. zapovjednica Vatrogasne zajednice općine Lipovljani, podsjetila je da su vatrogasci VZO Lipovljani bili među prvima koji su pružili svoju pomoć stradaloj Petrinji. Podsjetila je da su naši vatrogasci, tada, spasili dva mlada života.

Naglasila je kako je dobro i kako je u pravo vrijeme došlo do ovog natječaj iz Fonda solidarnosti kako bi se obnovile, u potresu istrošene vatrogasne uniforme, kacige i ostala oprema vatrogasaca.

Na kraju tiskovne konferencije, Vida Iličić iz razvoje agencije Nora, rekla je kako je Fond solidarnosti EU prepoznao potrebe kojima će se vatrogascima nadoknaditi oštećena i istrošena oprema, a sve bi trebalo završiti do kraja ove godine.

Gotovo milijun kuna bit će najveće ulaganje u vatrogastvo općine Lipovljani, u jednoj godini, a posebno je vrijedno to što su to sredstva fonda Europske unije.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Održana druga akcija darivanja krvi

Druga ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi, održana je u Lipovljanima, u srijedu, 26. lipnja. Krv je darovana za potrebe Hrvatskog zavoda za

Skip to content