Subota, 27 srpnja, 2024
  • +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Članovi Češke besede općine Lipovljani bili su aktivni i u uvjetima pandemije

Ranijih godina, prije pandemije, naša Beseda više od 30 puta nastupala je tijekom godine, ili je bila organizator kulturni događaja, a u prošloj godini, zbog svih strogih epidemioloških mjera i zabrana, sudjelovali smo u 13 aktivnosti, i tako opet izvršili veći dio plana rada Češke besede općine Lipovljani – naglasila je Vjera Ožoga, predsjednica Češke besede općine Lipovljani, na redovnoj godišnjoj Skupštini, održanoj  u subotu, 14. svibnja u Društvenom domu u Lipovljanima.

        Godišnju Skupštinu Češke besede vodio je Miroslav Lovčanin, uz članice voditeljstva Tinu Rosy i Željku Uhitil, te zapisničara Ivana Doležala. Nakon pozdrava gostiju iz Siska i Prijedora, Skupština se odvijala prema pripremljenom dnevnom redu. Pročitano je izvješće o radu Češke besede u 2021. godini, koje je započelo s većom aktivnošću i pružanju pomoći članova Češke besede iz Lipovljana, članovima Češke besede Jazvenik kod Siska, koje je zadesila elementarna nepogoda zemljotres.

        Članovi ČB općine Lipovljani sudjelovali su, među ostalim, na Dožinkama u Daruvaru, Danu Čeha u Prijedoru, na ‘’Lipovljanskim susretima’’, organizirali su Dan češke kulture i Dan bundeva u Lipovljanima, nastupili na Večeri ukrajinske pjesme, na ‘’Lukovu u Novskoj’’, te bili domaćini 6 pjevačkih skupina Čeških beseda u okviru tradicionalne smotre Saveza čeha – ‘’Krajanske spjevanki’’.

U protekloj godini, ukupni prihod imali su u iznosu od 50.460 kuna, a gotovo i toliki rashod, u iznosu od 50.233 kune. Za ovu godinu planiraju veća sredstva, ukupni prihod od 111.000 kuna. Plan im je više uključivati mlade u rad Besede i više nastupati s češkim plesovima i drugim kulturnim sadržajima. Izvješća o radu u 2021. godini su jednoglasno usvojena, kao i planovi za 2022. godinu.   

Članove Češke besede općine Lipovljani i redovnu godišnju Skupštinu došao je pozdraviti i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani. U kraćem pozdravnom govoru, zahvalio im je za održavanje rada i aktivnosti i tijekom epidemioloških mjera, za nastupe i radionice, te očuvanje tradicijske kulture koju su njihovi preci donijeli u Lipovljane, i u Hrvatsku. Pozvao ih je da i dalje marljivo rade, i da se uključe u ovogodišnje ‘’Lipovljanske susrete’’, krajem kolovoza, kao i prijašnjih godina ‘’Susreta’’. Zaželio je i da im se ostvari želja da otputuju u Češku i tamo nastupe sa svojim programom.

Na radu Češke besede čestitali su i drugi gosti. Skupština je završena polusatnim plesnim i pjevačkim programom, te nastupom društvenih poeta.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content